(FOTO) Fotka stara 40 godina krije lijepu priču o životu i prijateljstvu

(FOTO) Fotka stara 40 godina krije lijepu priču o životu i prijateljstvu


Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!

Davne 1978. godine MZ Kamenica, naselje udaljeno 4 kilometra od Bihaća bilo je sjedište mladosti, dječije igre i prijateljstva. Mještani su počeli sa izgradnjom nogometnog terena i osnovali su nogometni klub „Kamenica“. Urije, se od davnina zove mjesto gdje je započela ova lijepa priča ovjekovječena fotkom, koja traje preko četrdeset godina.

U izgradnju su bili uključeni svi kako stari tako i mladi.

Svakodnevno tu ste mogli sresti nekoliko generacija kako igraju nogomet, košarku ali i tradicionalne igre za to vrijeme.

Graničara, klisače, klikera, žmire i najpopularnija igra „partizana i švaba“. Nije bilo mobitela, interneta niti pametnih telefona. Samo igra, zabava i prijateljstvo.

Prisustvo na desetine dječaka i djevojčica neposredno pored magistralnog puta jednog dana je privuklo pogled znatiželjnom putniku, novinaru „Sportskih novosti“ koji je napravio fotografiju i priču o mladosti Kamenice.

Bila su to lijepa vremena koja su trajala na žalost do 1992. godine kad je prokleti rat sve snove i želje uništio. Ipak, prijateljstvo je ostalo do danas.

Danas nakon četrdeset godina ostvarila se želja mladića i dječaka sa fotografije koja je napravljena daleke 1978. godine.

– Prvi put nakon agresije uspjeli smo se okupiti i napraviti fotografiju za istoriju i sjećanje. Prisjetili smo se tih vremena družili se i naravno napravili fotografiju. Sreću nismo mogli sakriti jer smo još uvijek svi živi i zdravi. Jeste da su neki ostarili, sijedi, debeli, ali najvažnije je da smo opet svi na okupu. Danas smo većina porodični ljudi, neki su zaposleni dok neki ubijaju vrijeme ispijajući kafu i sjećajući se boljih vremena, kažu akteri ove divne priče.

Stoje sa lijeva na desno: Ibrahim Čavkić, Bekir Halilagić, Zijad Goretić, Zarif Felić, Ekrem Okić i Safet Mašić. Čuče sa lijeva na desno: Ervin Pajazetović, Kenedi Goretić, Ekrem Halilagić, Mersad Dedić i Samir Alagić.

Izvor: Fokus

Facebook Comments