Srđan Janjić za Kameleon: Svake godine je gore i gore, HITNO SE MORA NEŠTO URADITI!

Srđan Janjić za Kameleon: Svake godine je gore i gore, HITNO SE MORA NEŠTO URADITI!

@Vedran J

FB grupa POKRET ZA ČIST ZRAK osnovana je sinoć, a do sada ima preko 14.000 članova. Povod je prekomjerno zagađen zrak koji svakodnevno udišemo u Tuzli, Tuzlanskom kantonu, ali i ostalim gradovima BiH.

Kako su rekli osnivači navedene FB grupe, ovaj pokret nije nastao da bi rušio bilo koji oblik vlasti.

“Nastali smo da bi spasili život, ali doslovno, jer indeks kvaliteta zraka je katastrofalan. Hitno se mora nešto uraditi! Mi znamo uzroke svega. Sada bi stručnjaci rekli to su vremenske prilike, neplanirane gradnje, individualna ložišta, veliki broj automobila, termoelektrana… ali šta radimo po tom pitanju – NIŠTA! Svake godine sve je gore i gore. Prošle godine smo indeks zagađenosti imali oko 300 i nešto, danas je 420! To je smrtonosan vazduh”, rekao je za Kameleon Srđan Janjić, jedan od osnivača ovog pokreta.

“Želimo konkretnu akciju. Cilj svega je da na demokratski način izvršimo pritisak na sve nivoe vlasti da urade neke promjene. Naša djeca se već genetski rađaju sa disajnim problemima, ljudi umiru zbog ovog problema…”, dodao je Janjić.

Stručnjaci iz ove oblasti upozoravaju kako zimska zagađenja zraka mogu ostaviti trajne posljedice po zdravlje ljudi. Postoje izravne implikacije na hronične bolesnike, ali još je katastrofalniji fenomen akumulacije, odnosno dugotrajne izloženosti ovim otrovima, za koje je poznato da su i kancerogeni i patogeni, odnosno da izazivaju bolesti u idućim generacijama. Cijenu ovog fenomena ćemo tek platiti u vremenima koja su pred nama.

Facebook Comments