Mediji otkrili tajni plan Sjedinjenih Američkih Država i Izraela protiv Irana

Mediji otkrili tajni plan Sjedinjenih Američkih Država i Izraela protiv Irana


Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!

Bijela kuća je održala tajni sastanak na kojem su dužnosnici iz Sjedinjenih Američkih Država i Izraela razvili zajedničku strategiju za suzdržavanje Irana, izvijestili su mediji i potvrdili da je sastanak održan 12. novembra.

Izraelska delegacija, koja je uključivala dužnosnike obrambenog sektora, na čelu sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost Meir Ben-Shabbat, sastala se s američkim dužnosnicima na čelu sa savjetnikom američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost, umirovljenim generalom Herbertom McMasterom, prenosi izraelski Channel Eser.

Nakon dva dana pregovora je potpisan Memorandum o razumijevanju o iranskom pitanju. Stranke su se složile da će osnovati četiri radne skupine o ključnim pitanjima, prenosi “Logicno“.

Zadatak prve skupine je tajni i diplomatski rad za ukidanje iranskog nuklearnog programa, druga skupina će se baviti ograničavanjem prisustva Irana u regiji, posebice u Siriji i Libanonu, treća ograničenjem balističkog programa Irana i pokušajima da se iranske rakete isporuče Hezbollahu, a četvrta će raditi na pitanjima eskalacije sukoba u regiji u koja se Iran može uključiti.

Jedan od izraelskih dužnosnika je potvrdio da su stranke “konačno formulirale poslove u strateškoj politici u regiji, uključujući Iran”.

U decembru je izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada da će napasti njegovu zemlju, ako se Damask usudi dati dozvolu za uspostavu iranskih baza u Siriji.

Related Posts

Facebook Comments