Trikovi koje možete primijeniti za vrijeme praznika: Sve jesti, a ne udebljati se

Trikovi koje možete primijeniti za vrijeme praznika: Sve jesti, a ne udebljati se

@Vedran M

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!

Ako ste cijele godine bili zaista disciplinirani, redovno ste vježbali, zdravo se hranili i pazili na svaku unesenu kaloriju, onda bi zaista bilo šteta da to sve propadne zbog nekoliko dana uživanja u iću i piću tokom praznika. S jakom voljom i dobrim planom možete proći i bez nekoliko kilograma viška s kojima biste se u januaru borili. Sve je stvar volje, dobre organizacije i ciljeva koje sebi postavite.

Pijte više vode

Namirnice pune tekućine, poput voća ili povrća, sjajne su za davanje osjećaja sitosti i, naravno, pružanja neophodne vode organizmu. Takve namirnice su uglavnom pune vitamina, vlakana i minerala koji umanjuju nadutost koju stvara so u prerađenoj hrani.

Žeđ je podjednako važna kao i glad pa nemojte zaboraviti piti dovoljno vode, inače biste mogli osjetiti iznenadni umor i neugodan osjećaj praznog želuca. Bitno je samo ne piti hladne napitke neposredno uz ručak, jer se hrana neće dobro probaviti. Razmislite o čaju pola sata nakon obroka.

Fizička aktivnost

Ne samo da je tjelesna aktivnost odlična za održavanje željene težine nego popravlja raspoloženje i pospješuje san. Iako su praznici uglavnom puni dužnosti i stresa, nije loše svako jutro započeti nekom aktivnošću kako biste imali više energije. Dovoljno vam je 30 minuta brzog hoda, plivanja ili vožnje bicikla dnevno.

Umjesto da se prepustite slučajnosti, pripremite hranu koju želite jesti i ponesite je sa sobom kamo god da idete. Razne zakuske od voća, povrća, morskih plodova ili od cjelovitih žitarica sjajna su ideja za društvena okupljanja. Činjenica da ste ponijeli svoju hranu ne isključuje kušanje nečega što vam djeluje zanimljivo, ali biste se trebali zadržati na svojoj hrani kao glavnom obroku.

Izvor: depo

Related Posts

Facebook Comments