Pozorište mladih Tuzla: U utorak premijera glumačko-plesnog spektakla “Iskorak” (FOTO)

Pozorište mladih Tuzla: U utorak premijera glumačko-plesnog spektakla “Iskorak” (FOTO)

@Vedran M

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!

Plesno – glumački spektakl “Iskorak” nastao je u okviru projekta „Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja“ kojeg implementira Udruženje VIVE ŽENE u partnerstvu sa Pozorištem mladih Tuzle. Projekat finansira Evropska unija.

Projekat se realizuje u periodu od 1.1.2017 – 31.12.2019.godine sa ciljem smanjenja rodno zasnovanog nasilja kroz aktivno učešće djevojčica i dječaka u promociji nenasilja i rodne ravnopravnosti u BiH. Ciljnu grupu čini 300 djevojčica i dječaka iz šest škola u Tuzli, Brčkom i Bratuncu uzrasta od 13 do 18 godina, potencijalnih lidera akcija koje doprinose smanjenju svih oblika nasilja. Broj krajnjih korisnika čini 1500 djece i mladih koji će imati korist od akcija prevencija nasilja, promocije ravnopravnosti i tolerancije.

Pozorište mladih Tuzle, kao partner projekta, će tokom realizacije projekta producirati tri angažovane pozorišne predstave za mlade i šest angažovanih mobilnih igrokaza, koji će nastati kao rezultat rada na edukaciji djece i mladih u Dramskom studiju za djecu i mlade. Sve predstave će nastati kroz proces istraživanja problematike djece i mladih u okruženju. Tokom 2017.godine nastao je plesno-glumački spektakl„Iskorak“.

Iskorak na sceni okuplja 60 mladih ljudi, koji se jezikom umjetnosti glasno bore protiv svih vrsta nasilja. Radnja predstave je smještena u srednju umjetničku školu, gdje se u fokus priče stavlja učenik Deni i njegova djevojka Ema, koji su po mnogo čemu drugačiji od vršnjaka, te su upravo zbog toga žrtve vršnjačkog nasilja. Na taj način zarobljeni u kandžama sistema, odlučuju se na zid šutnje, te tako postaju nemoćna figura društva. Kako se sa tom šutnjom nose prosvjetni radnici, kako roditelji, da li je iko u stanju staviti se u kožu žrtve, pokazati razumijevanje, pružiti ruku spasa? Da li ples može podstaći na iskorak i da li se svi oni koji su drugačiji mogu izboriti sa osudama, optužbama, upiranjem prstiju, maltretiranjem, fizičkim i psihičkim nasiljem?

Sa puno zahtjevnih plesnih koreografija kao što je to u najpopularnijim plesnim filmovima, živom muzikom izvedenom od strane razreda/orkestra i autorskim songovima, te beskrajno oslobođenom i usmjerenom emocijom, mladi će, praveći vlastiti iskorak, podstaći publiku na važnost pravljenja životnih iskoraka bez obzira na starost, mjesto stanovanja, tradiciju i bilo koju ostalu normu življenja.

Premijerna izvođenja predstave zakazana su na sceni BKC TK:

Utorak, 12.12.2017.godine u 19.30h – Premijera I

Srijeda, 13.12.2017.godine u 19.30h – Premijera II

Rezervacije mjesta: 061 365 800

Facebook Comments