VIENNA DESIGN WEEK-festival dizajna koji kreira javnost na svoj način

VIENNA DESIGN WEEK-festival dizajna koji kreira javnost na svoj način

@Vedran M

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!

VIENNA DESIGN WEEK je najveći festival posvećen dizajnu u Austriji održavan na više različitih lokacija i događaja u Beču, osnovan je 2007 godine. Kustos festivala Lilli Hollein kaže kako ovaj festival već 11. po redu. Cilj festivala je otvaranje kreativnih procesa i davanje prostora za eksperimentisanje na licu mjesta.

Imali smo sreću da budemo gosti festivala i da doživimo Beč u vrijeme frestivala dizajna. Beč, sam po sebi, obiluje dizajnerskim motivima za svaki  segment života. Za sve kreativce i zaljubljenike u estetiku, modu, arhitekturu, Beč je stanica koja nudi inspiraciju, razonodu, uvid u najnovije trendove i u konačnici  – mir.

Tokom Vienna Design Week-a, grad postaje platforma i izložba dizajna. Dizajn je više od dizajniranog objekta. VIENNA DESIGN WEEK definiše dizajn kao suštinski dio kulturne produkcije. Festival pokazuje da dizajn oblikuje našu materijalnu kulturu, naš svakodnevni život i naš svijet kao potrošače. Istovremeno, utiče na naš životni stil i najosnovniji estetski osjećaj i prosudbu.

VIENNA DESIGN WEEK se sastoji od mnoštva formata i događaja na različitim mjestima. Prezentacije i izložbe,  jedinstvena događanja kao što su dikusije i performanse, te projekti koji se i dalje mogu vidjeti nakon što je festival završio. One se klasifikuju u osam formata na sljedeći način:

Nešto što je velika prednost za sve posjetioce jeste da se ulaz ne naplaćuje i gotovo svi događaji su besplatni.

DRŽAVA PARTNER – RUMUNIJA

Svake godine, Vienna Design Week ima državu partnera. Za 2017 godinu to je Rumunija.

Danas gledamo na istok – u ovogodišnju gostujuću Rumuniju. VIENNA DESIGN WEEK preuzela je zadatak sa godišnjom promjenom zemlje gosta da bi otvorio detaljni i višestruki pogled na dizajn u drugim evropskim zemljama.

Pored izložbe “NEDJELJA TRADICIJE” u sjedištu festivala, izložba “Plai & Revind – Memories, games and tales in Romanian design” na Rumunskom institutu za kulturu fokus je stavljeni na rumunski dizajn.
Ovo je odlična promocija kulture jedne zemlje, poticaja domaćim i lokalnim proizvođačima da budu inovativni, mladim dizajnerima da iskoriste naslijeđe i integrišu u svoje kreacije, bile one odjevne, umjetničke ili pri kreiranju namještaja i proizvoda za svakodnevnu upotrebu.

PROMOCIJA LOKALNIH STARIH ZANATA

VIENNA DESIGN WEEK ima još jednu fenomenalnu misiju. U sklopu festivala rukotvorine koje kreiraju tradicionalne zanatlije iz Austrije, također ulaze u program, te je moguće posjetiti pojedine radionice i razgovarati sa majstorima o procesu proizvodnje, načinima rada itd.

Facebook Comments