VIDEO: Balet na ledu “Krcko Oraščić” zadivio Banjalučane

VIDEO: Balet na ledu “Krcko Oraščić” zadivio Banjalučane

@Vedran J

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!

Ansambl Ruskog državnog baleta na ledu iz Sankt Peterburga izveo je sinoć, u prepunoj Sportskoj dvorani Borik u Banjaluci, baletsku predstavu na ledu “Krcko Oraščić” Petra Iljiča Čajkovskog.

Poznato djelo izvedeno je u dva čina, a baletni ansambl je izuzetnom muzikom, dinamične i ekstremne emocije prenio i na publiku, koja nije štedjela aplauze.

Gracioznost klizača, maštovita kostimografija i scenografija, specijalni efekti, vještine svjetskih umjetnika plesa na ledu uz bezvremensku muziku Čajkovskog, omogućilo je Banjalučanima uživanje puna dva sata u prvoklasnom umjetničkom događaju koji oduševljava publiku širom svijeta. Nije ni čudo, budući da je u 125 godina od praizvedbe ovo danas jedan od najpopularnijih i najizvođenijih baleta.

Oko 30 igrača Ruskog državnog baleta posjeduje titulu majstora sporta Rusije, a pored toga morali su da zadovolje visoke standarde u koreografiji, gracioznosti i umjetničkom pristupu pokretu.

Nakon cjelodnevnog pripremanja leda, maestralni Rusi mogli su pokazati zašto su najbolji, a kako tvrde čak i najiskusniji baletani i klizači. Gotovo je nemoguće igrati balet na ledu, te je ansambl iz Sankt Peterburga jedan od rijetkih u svijetu koji je uspio u tome.

Sve je praćeno pod budnim okom Konstantina Rasadina, koji je zaslužan za ovo remek-djelo. Ruski umjetnik i bivši solista čuvenog Marinski baleta u svojoj bogatoj biografiji ima i saradnju sa baletskim legendama kao što su Rudolf Nurejev i Mihail Borišnjikov.

“Sve je bilo tako bajkovito i nestvarno, zaista sam uživala. Svaki pokret je usklađen, vidi se da je mnogo uloženo i vremena i truda, divim se tim ljudima, a vjerujem i ostali posjetioci, aplauz je sve rekao. Nadam se da ćemo imati priliku  češće uživati u ovakvim kulturnim dešavanjima, potrebno nam je to”, istakla je Sanja Aleksić, jedna od posjetilaca spektakla.

Podsjetimo, balet na ledu “Krcko Oraščić” biće izveden i u Tuzli, u Velikoj dvorani Mejdan, u subotu, 2. decembra 2017. godine.

Izvor: BLIN

Facebook Comments