Svijet je ostao bez teniske zvijezde: Napustila nas je legendarna Jana Novotna!

Svijet je ostao bez teniske zvijezde: Napustila nas je legendarna Jana Novotna!

@Vedran J

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!

Legendarna češka teniserka Jana Novotna preminula je u 49. godini nakon duge i teške bolesti, javljaju svi svjetski mediji, prenosi Index.hr.

Novotna je obilježila tenisku historiju, bila je jedna od najboljih teniserka u devedesetima, a u bogatoj karijeri osvojila je i Wimbledon 1998. godine.

U singlu najbolji plasman bio joj je drugo mjesto 1997. godine, a najveće uspjehe imala je u parovima i smatra se da je jedna od najvećih igračica u paru svih vremena. U parovima je osvojila 76 naslova, od toga čak 16 na Grand Slamovima i to više puta na svakom od četiri najveća turnira.

WTA je poslao službeno saopštenje kako je Novotna koja je dugo vodila borbu s rakom ”mirno umrla, okružena porodicom u svom Brnu”.

Češka teniserka izgubila je dva finala Wimbledona, 1993. i 1997. godine, a onda je 1998. godine napravila najveći rezultat svoje čudesne karijere. U finalu najslavnijeg Grand Slam turnira savladala je francusku teniserku Nathalie Tauziat.

”Jana je bila inspiracija na terenu i izvan njega svima koji su imali priliku upoznati ju. Njena će zvijezda vječno sijati u historiji ženskog tenisa. Naše misli su s Janinom porodicom”, rekao je izvršni direktor WTA Steve Simon.

Facebook Comments