Neobične svjetske građevine: Hotel iz kojeg se pruža veličanstven pogled na Auroru Borealis

Neobične svjetske građevine: Hotel iz kojeg se pruža veličanstven pogled na Auroru Borealis


Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!

Smješten u Finskoj, na oko 250 kilometara sjeverno od Arktičkog kruga, hotel “Kakslauttanen” nalazi se u savršenoj zoni za posmatranje Aurore Borealis, polarne svjetlosti – neobičnog prirodnog fenomena.

Ovaj jedinstveni hotel proširio se od svojih skromnih početaka 1973. godine na luksuzni komleks koji obuhvata Istočno i Zapadno “selo.”

Neobičnu grupu starog i novog u hotelskom kompleksu čine tradicionalne drvene brvnare, nizovi staklenih iglua, hibridne kupole načinjene od drveta i stakla, a u sezoni hotel izdaje i sobe u snježnim kupolama u kojima temperatura iznosi minus tri stepena.

Kupole su napravljene od visokoefikasnog termalnog stakla koje održava unutrašnjost sobe toplom, dok se spoljašnje temperature spuštaju i do minus 30 stepeni.

Osim toga, ovo specijalno staklo sprečava pojavu kondenzacije na unutrašnjoj strani stakla, dok istovremeno onemogućava stvaranje leda na spoljšnjoj, kako bi gosti imali savršene uvjete za posmatranje nebeske pojave.

Prvobitno je napravljeno 20 staklenih kupola koje mogu da prime dva gosta, ali zbog velikog interesovanja kasnije su izgrađeni i stakleni apartmani za četiri osobe.

Facebook Comments