Umjetnički rad Safeta Zeca više cijenjen u Italiji nego kod nas

Umjetnički rad Safeta Zeca više cijenjen u Italiji nego kod nas

@Vedran J

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!

Izložba “Exodus” istaknutog bh. umjetnika Safeta Zeca koja je početkom maja otvorena u venecijanskoj crkvi “Santa Maria della Pieta” i to u isto vrijeme kada je počelo Venecijansko bijenale, nakon sedam mjeseci, svečano će biti zatvorena krajem novembra.

Kako nam je kazao Safet iz svog italijanskog ateljea, izložba je izazvala veliko interesovanje tamošnje javnosti, ali i struke, a samo u jednom danu posjećivalo ju je čak više od 1.000 ljudi.

Podsjetimo, slikarsku manifestaciju “Exodusa” čini 17 posebno spremljenih velikih papira na platnima, od kojih pet čine veliki poliptih, “jedne tužne barke” posvećene izbjeglicama, nesretnim ljudima koji “preplivavaju” mediteran kako bi se spasili.

“Izložba je imala dobar odjek, a i svi katalozi su rasprodani. Sada je čekaju nova putovanja, poziva je mnogo, a postoji i inicijativa, koja će sigurno biti i realizirana, da djela otkupe i da izložba postane dio stalne postavke jedne od italijanskih galerija u Veneciji. Prije toga, plan je da djela budu izložena u parlamentu u Rimu, što me raduje, jer, ovo jesu djela koja trebaju da se pokažu na mjestima gdje se sastaju političari, oni koji kreiraju naše živote”, naglasio je Zec.

Facebook Comments