Šta je Izetbegović tačno rekao o priznanju Kosova (VIDEO)

Šta je Izetbegović tačno rekao o priznanju Kosova (VIDEO)

@Vedran M

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!

Agencija Tanjug danas je objavila video-snimak intervjua u kojem se jasno čuje šta je tačno Izetbegović rekao o priznavanju nezavisnosti Kosova.

Tanjug je u ponedjeljak prenijeo da je Izetbegović za DW rekao:

“Što se mene tiče, Kosovo je dosad trebalo da bude priznato. Sad će se naljutiti naše kolege, a naši pokušaji da se to dogodi samo su donijeli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu”, rekao je Izetbegović u intervjuu za DW.

Taj svoj politički stav Izetbegović dodatno objašnjava riječima da je upravo on taj “generator koji gura i uporno traži rješenje tehničkih pitanja sa Prištinom, jer, kako je rekao, BiH ekonomski trpi zbog toga”.

Na direktno pitanje hoće li BiH u nekom trenutku priznati kosovsku nezavisnost, Tanjug je Izetbegovićev odgovor prenijeo sa: “Da”.

Savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH s pravom ukazuje da je Izetbegovićev odgovor, precizno, bio: “Nadam se da da”, navodi Tanjug.

Jasno je da bez saglasnosti ostala dva člana Predsedništva BiH, posebno bez srpskog člana Predsjedništva BiH, zvanično Sarajevo tu odluku ne može da donese, što potvrđuje i Izetbegović, u istom intervjuu, rekavši:

“Ukoliko se srpski predstavnici u BiH tome i svemu drugome suprotstave, odluke nema”.

Iz Tanjuga ističu da “odgovor Izetbegovića na pitanje da li će BiH priznati Kosovo – “nadam se” – jeste neprecizno prenijet sa “da”, ali je njegov politički stav po tom pitanju Tanjug vjerno prenijeo, što je sasvim jasno iz njegove izjave da je Bosna i Hercegovina i dosad trebalo da prizna Kosovo”.

Facebook Comments