Protest prevarenih stanara zgrade “15.maj” u Tuzli: Za kriminal neko MORA ODGOVARATI!

Protest prevarenih stanara zgrade “15.maj” u Tuzli: Za kriminal neko MORA ODGOVARATI!


Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!

Stanari zgrade “15. Maj”, u koju još uvijek nisu uselili, iako su stanove platili još 2009. godine, i danas su protestovali u Tuzli ispred zgrada Gradske uprave i tužilaštva.

Stanari nedovršene tuzlanske zgrade “15. Maj”, koji u svoje stanove još uvijek nisu uselili iako su ih isplatili još 2009. godine, danas su ponovo održali protestnu šetnju pored zgrade Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i Gradske uprave. Podsjetili su da su nakon posljednje tematske sjednice Gradskog vijeća otklonjene sve smetnje da se krene u dovršetak zgrade, te su pozvali izvođača radova lokalnu firmu Giprom da dovrši radove.

– Gradska uprava je preuzela obaveze koje je Direkcija za izgradnju imala izvođaču radova firmi Giprom, a koje je Giprom naveo kao prepreku za nastavak radova. Sad nema nikakvih smetnji, niti nedostataka i mi očekujemo da će što prije nastaviti sa gradnjom, kazao je Mirsad Šuvalić, predstavnik stanara.

Ovaj problem traje od 2007. godine, kada je Direkcija za izgradnju, zajedno sa građevinskom firmom Giprom i Mirsadom Simičić kupila zemljište i započela gradnju. Zgrada je trebala biti sagrađena i useljena do 2009. godine, ali do danas nije. U ime direkcije ugovor o izgradnji je potpisao tadašnji direktor Enver Bjedić, bivši federalni ministar saobraćaja, dok je za Giprom potpisnik bio Salih Šabović, vlasnik i direktor firme, koji već duže vrijeme živi u Crnoj Gori. Kupci su sva svoja dugovanja izmirili i praktično su kupili stanove u punom iznose, međutim, novca nema. Direkcija je u međuvremena zapala u milionske dugove, a Giprom je pred gašenjem.

Protiv svih pobrojanih osoba, kao i protiv zaposlenih u Gradskoj upravi, stanari su već podnijeli krivične prijave, i bez obzira što je Gradsko vijeće jednoglasno donijelo odluku da se stanarima omogući spajanje na komunalije, stanari ne odustaju od prijava.

– Činjenica je da zgrada još uvijek nije završena, kao i to da su ljudi 10 godina živjeli kao podstanari i imali svoje probleme zbog sveg ovog kriminala. To se ne može zaboraviti niti preći olako preko toga. Neko je uzrokovao te probleme i neko treba da odgovara za to, dodao je Šuvalić.

Izvor: Oslobođenje

Facebook Comments