Iranci koji su preživjeli zemljotres proveli drugu noć na hladnoći bez skloništa

Iranci koji su preživjeli zemljotres proveli drugu noć na hladnoći bez skloništa


Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!

Iranska vlada čini sve kako bi pomoć stigla u najgore pogođene dijelove zemlje, među kojima je i planinska provincija Kermanshah, gdje je u potresu uništeno nekoliko stotina domova.

Posljednji podaci govore da je u zemljotresu poginulo više od 400 ljudi, dok je blizu 7.000 povrijeđeno. Epicentar potresa je bio u blizini granice Irana i Iraka, a dogodio se u nedjelju. Iran je utorak proglasio danom žalosti, a predsjednik Hassan Rouhani će doputovati u posjetu regiji.

Iranski zvaničnici su saopćili da je zabilježeno 413 smrtnih slučajeva, dok je u Iraku poginnulo devet osoba, a više stotina je povrijeđeno.

Iranska državna televizija je izvijestila da su hiljade preživjelih provele drugu noć na otvorenom ili u kampovima. Mnogi od onih čiji domovi nisu uništeni još uvijek se ne žele vratiti kućama zbog straha od novih potresa.

“Noć je veoma hladna, treba nam pomoć, sve nam je potrebno. Vlast mora ubrzati dolazak pomoći”, rekla je jedna žena iz Sarpol-e-Zahaba, grada u kojem je poginulo najviše ljudi.

UN je spreman pomoći, a lokalne službe su procijenile da je pomoć neophodna za 70.000 ljudi. Zasad su najpotrebniji šatori, voda i hrana.

Iranske spasilačke službe su saopćile da je potraga za preživjelim uglavnom završena.

Podsjetimo, zemljotres jačine 7,3 stepena prema Richterovoj skali se dogodio u nedjelju u 21:18 sati po lokalnom vremenu u blizini sjeveroistočne granice Iraka i Irana te je najsmrtonosniji ove godine u cijelom svijetu.

Facebook Comments