Priča o tuzlanskom javašluku ili… Gdje su naše pare?!

Priča o tuzlanskom javašluku ili… Gdje su naše pare?!

@Vedran M

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!

Postoji jedna nedovršena zgrada na istočnim vratima Tuzle. Gradi se već deceniju. Poprimila je i svu simboliku naše (ne)dovršene države. Samo eufemizam na tuzlanski način. Opterećen prošlošću. I simboličnog je naziva „15.maj“,  kao i Udruženje građana kupaca, koji godinama traže da usele u svoje stanove. Zove se i prema bitci, koja se tog kobnog datuma davne 1992.godine odigrala na dvadesetak metara od te zgrade i mjesta  gdje se branila i Tuzla i Bosna i Hercegovina.

Sada se prevareni kupci, te nedovršene zgrade  brane od tuzlanskog javašluka.

Igrom slučaja čudno su se “posložile” stvari oko izgradnje ove zgrade, koju prevareni kupci nazivaju zgradom korupcije, kriminala, prkosa, suprostavljenih interesa  gradskih vlasti i investitora na jednoj i vlasnika stanova i poslovnih prostora na drugoj strani. Iza te zgrade stoji 150 prevarenih vlasnika stanova i njihovih porodica.  Iza te zgrade stoje: nemar, nezakonje, kriminal i korupcija izvođača radova i građevinara GIPROM-a Tuzla i tuzlanske vlasti i Direkcije za izgradnju, koja je u rasulu. Nažalost, danas kada je potrošeno blizu 11 miliona KM od kupaca, a objekat nije završen svi od objekta peru ruke. Osim prevarenih kupaca.

Poseban dio priče su Direkcija za izgradnju  i tuzlanski gradonačelnik Jasmin Imamović. Prošlu subotu u emisiji FACE, kod Senada Hadžifejzovića gradonačelnik Jasmin Imamović reče da on nije kriv:  “Mi tragamo za rješenjem!!  Ovo je prvi ovakav slučaj u 120-godišnjoj istoriji tuzlanske kolektivne stanogradnje. Opština je uradila sve što je bilo do nje. Dala građevinsku dozvolu i poslije toga počinje odnos koji nema nikakve veze s nama. Problem su Direkcija za izgradnju i Giprom”, reče Imamović za FACE. Prilično neuvjerljiv bio je i Enver Bijedić bivši direktor Direkcije, napomenuvši da je Direkcija izvođaču, dakle Gipromu plaćala u kvadratima, ne novcem. Šta god, da je to značilo!

S razlogom i pitanje – čija je zapravo Direkcija za izgradnju i gdje je novac koji su uplatili građani? Kupci tvrde, ponovo i na sastanku prije dva dana kako su jedni kupovali stanove od Giproma, a drugi od Direkcije. I svima su davali “živu” lovu, novac, kaemove!! Članovi Udruženja prevarenih kupaca “15.maj” tvrde da nikako ne mogu da dođu do spiska Gipromovih kupaca, koji  su za sada  tajna, kao što se ne zna kako i sa kojom dozvolom su dograđena posljednja dva sprata ove zgrade i za koga. I sa kojim novcem? Ako je bilo bespravno, šta je radila građevinska inspekcija?

Bilo kako bilo useljenje je neizvjesno. Prevareni kupci su na svom posljednjem sastanku donijeli zaključak da će sami između sebe  sakupljati  nedostajućih pola miliona KM  za finalne radove na zgradi kako bi se zgrada  mogla priključiti  na struju, vodu, grijanje, telefon…. Izgledno je da bi im “Tom Cat” mogao biti podizvođač!?  Nekada davno, valjda pred prošle izbore načelnik Imamović im je obećao besplatne priključke koje zavise od gradskih javnih preduzeća. Međutim i to se više i ne pominje. Novi izbori su tek za tri godine!

Ništa posebno ne znači ni to što su kupci preuzeli ključeve svojih stanova jer je sadašnja direktorica Direkcije za izgradnju Jasminka Šehić izjavila da je pokrenut stečaj Direkcije u dogovoru sa gradskim vlastima. Očito sve je u rasulu, i kako reče Imamović “traga se za rješenjem” . U vidu stečaja?! Onda i stanovi odoše na bubanj. Kako to objasniti građanima da u vjetar odlazi njihova životna ušteđevina, krediti. Zbog koga i čega? Jer i Giprom je postao “nepostojeća” firma, pošto u poslovnim prostorijama nema nikoga, ne zna se gdje je sadašnji direktor Salih Šabović?! Kažu otvorio firmu u Crnoj Gori!!

Ima li kraja iznenađenjima? U pravnoj državi, kad tužilaštva i sudovi rade svoj posao rutinska je stvar doći do adrese nekog pojedinca, ili utvrditi gdje i kako  je nestao novac kupaca?

Međutim….

Iako su se prevareni građani već odavno  obratili  Tužilaštvu TK da istraže sve radnje kako su trošene njihove pare i zašto se zgrada ne završava, povratnih informacija nema.  Jer do sada Tužilaštvo nije uradilo ništa pošto je njihov dosije o zgradi 15.maj – prazan!!  Zato su kupci angažovali advokate koji su već  podnijeli krivične prijave protiv sadašnjeg gradonačelnika Jasminja Imamovića, ali i svih ostalih koje smatraju odgovornim zbog kojih  već osam godina kupci ne mogu ući u svoje stanove. To su prije svih direktor i vlasnik Giproma Salih Šabović i svi bivši direktori Direkcije za izgradnju počev od Ekrema Šehovića i Envera Bijedića i ostali iz uprava preduzeća. S obzirom da više nemaju povjerenja u Tužilaštvo TK, obratiće se federalnim tužiteljima.

Kako će u svemu ovom proći prevereni građani velika je nepoznanica. Ali ovo je prvi slučaj (za koji se javno zna) u gradu tzv.”humanog življenja, gradu slobode i tolerancije,  da se na ovaj način prevari blizu hiljadu ljudi. Malo bolji poznavaoci stanja u ovoj oblasti tvrde da su problemi nastali onog trenutka kada je poslovni sukob načelnika i bivšeg direktora Direkcije Šehovića poprimio takve razmjere da je “vlast” (čitaj – načelnik) naprasno odlučila da Direkciju zbriše sa mape javnih preduzeća u gradu??!! Nažalost, ostavi bez posla i radnike ovog preduzeća.

Čudno je i nelogično da u gradu Tuzli, sa takvom reputacijom i potencijalom za razvoj, ne postoji institucija poput Direkcije za izgradnju. Kako sada u tom slučaju opština/grad može na sebe preuzeti  poslove Direkcije za izgradnju, kad joj je već u opisu posla da donosi regulacione planove, izdaje građevinske dozvole, a sada i investira, gradi, vrši nadzor…  Kao “sve na jednom mjestu”.  I povrh svega – klasičan sukob interesa! Gradiš i sam sebe nadgledaš, baš fino –  nema greške!?

Prekrupan zalogaj! Ipak, cilj opravdava sredstvo . Nažalost, tako to biva kad se vlast osladi. Više ni Općinsko vijeće nema neki značaj, posebno sa marionetama koje tamo sjede i samo dižu ruke prema unaprijed određenom scenariju. Koliko i da li je moćno naše sudstvo da raspetlja ovaj Gordijev čvor, ostaje da se vidi. Ukoliko žele, zajedno sa Tužilaštvom, problem je rješiv.

Najjednostavnije  je krenuti tragom novca. I odluka. Uz pomoć zakona  doći do krivca i krivaca. Zašto zbog tuđeg javašluka treba da ispaštaju građani koji su uredno izmirili svoje obaveze. Platili svoje kvadrate kao i svi ostali koji su u Tuzli kupovali nove stanove. S jedinom razlikom  što ovih 150 porodica nije isto pred zakonom u odnosu na ostale. Koja diskriminacija! Od njih se traži da po drugi put, uplate za uređenje parcele oko zgrade i za priključke, da ne pominjem da su u stanovima samo zidovi, loši parketi, ponegdje i pločice. A sve su to već jednom platili kroz cijenu kvadratnog metra stana. Na užas i sramotu i investitora, izvođača i gradske vlasti koja je ipak većinski vlasnik Direkcije, bez obzira koliko se u svemu ovom sada  izvlače.

Ukoliko bude pravde i pravednosti i poštivanja zakona  ovdje će svako morati da ponese i prihvati svoj dio odgovornosti. U cijeloj priči samo su prevareni građani nevini. Oni će se pojaviti i na narednoj sjednici Gradskog vijeća u Tuzli, gdje će tražiti od vijećnika da zakažu tematsku sjednicu posvećenu ovoj neviđenoj sramoti i prevari u istoriji Tuzle.

Do tada neka vas ne iznenade dva velika transparenta  koja su prevareni kupci već postavili na zgradi sa tekstom:

“Tužilaštvo šuti – gdje su naše pare!?”

“Gradonačelniče, hvala što nisi ispunio obećanje!”

Piše: Biljana SKOKOVIĆ-TOMIĆ

Facebook Comments