Vahida Djedović: Ne nasijedajte na “navikane” terapeute, nego provjerite njegovu diplomu

Vahida Djedović: Ne nasijedajte na “navikane” terapeute, nego provjerite njegovu diplomu

@Vedran J

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!

U Beogradu je tokom proteklog vikenda, tačnije od 19. do 22.10.2017. godine održan VII kongres psihoterapeuta, a glavna tema kongresa bila je “Moć psihoterapije”.

Kongres okuplja psihoterapeute iz svih krajeva bivše Jugoslavije, a sljedeće godine ovdje se održava Evropski kongres psihoterapeuta. Iako ima nekoliko stotina psihoterapijskih modaliteta, svi oni imaju zajednički cilj: stručno usavršavanje i što bolja pomoć i posvećenost klijentima.

Neke od najčešćih tema koje su bile izložene na kongresu su: “Sindrom Boga kod psihoterapeuta”; “Moć u psihoterapiji”; “Psihoterapijska moć”, “Zloupotreba moći u psihoterapiji”…, a naša Superžena, Tuzlanka i psihoterapeutkinja, Vahida Djedović prezentovala je rad pod nazivom “Detronizacija Boga”.

“Ovo je važno pitanje i za psihoterapeute i za klijente. Često, kad god imam priliku, savjetujem ljudima i potencijalnim klijentima koji ne znaju kod koga da idu na psihoterapiju, odaberu nekoga sa kim mogu ostvariti dobar odnos. Važno je i obrazovanje terapeuta i klijenti su obavezni informisati se kod koga je i kad je terapeut završio školovanje, kao i stručno usavršavanje”, ističe Djedović u razgovoru za Kameleon te dodaje da klijenti trebaju tražiti na uvid dipomu psihoterapeuta o stečenom obrazovanju.

“Danas imamo svakakavih terapeuta, kao i onih koji zloupotrebljavaju svoju poziciju, pa od klijenata traže da im posude novac, da im okreče kuću, poprave auto, prevedu tekst… Također, imamo i terapeuta koji imaju neki poremećaj ličnosti, najčešće narcistički poremećaj ličnosti i kao takvi ne mogu biti od pomoći klijentima. Ipak, klijenti imaju mogućnost prepoznati i osjetiti mogu li vjerovati terapeutu. Ne nasijedajte na takozvane ‘navikane’ terapeute. Najbolje je da sami provjerite i odlučite, jer bez obzira koji modalitet terapeut da završi, ono što je ljekovito u psihoterapijskom procesu je odnos između klijenta i terapeuta, a samo zdrav i moralan terapeut može dati i ostvariti zdrav odnos sa kljentom. A to je opet put ka ozdravljenju klijenta”, istakla je Djedović.

Facebook Comments