VIDEO: Uz njegovu muziku odrastale su generacije, a onda je postao prva HIV pozitivna osoba u Jugoslaviji

VIDEO: Uz njegovu muziku odrastale su generacije, a onda je postao prva HIV pozitivna osoba u Jugoslaviji

@Vedran J

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!

Osamdesete godine prošlog stoljeća u Jugoslaviji definitivno je obilježio Novi val i bendovi koji su tih godina “žarili i palili”. Novovalna muzika budila je bunt jugoslavenskoj mladeži, a pjesmama su se autori obračunavali sa sistemom i svijetom te puno češće stvarali stihove socijalne tematike nego ljubavne, piše index.hr.

Najveći od najvećih, po mnogima, bio je beogradski bend EKV. Iako danas nije prva asocijacija na kultni bend, Ivica Vdović zvani Vd bio je jedna od ikona jugoslovenskog rocka i, prema nekima, čovjek koji je stvorio EKV kakav znamo.

Nažalost, Vd je bio i prva službeno registriana HIV pozitivna osoba bivše Jugoslavije. Kada je jednom prilikom govorila o Vdoviću, velika prijateljica EKV-a Sonja Savić rekla je da mu je Beograd odmah okrenuo leđa i da su ga ljudi zbog bolesti počeli masovno izbjegavati.

Legendarna glumica je tvrdila da je Vdović bio najvažnija osoba EKV-a i čovjek koji je stvorio Milana Mladenovića. Vd je stvorio i Margitu Stefanović, jer ju je on doveo u bend u vrijeme dok mu je bila djevojka.

Zbog svoje bolesti, Vd je napustio EKV jer su mu s vremenom svirke postale previše naporne. Umro je u Beogradu 1992. godine, od AIDS-a.

Facebook Comments