Careve naočale: Aukcija memorabilija cara Franje Josipa I od Austrije, carice Elizabete Austrijske i mnogih drugih u bečkom Dorotheum-u.

Careve naočale: Aukcija memorabilija cara Franje Josipa I od Austrije, carice Elizabete Austrijske i mnogih drugih u bečkom Dorotheum-u.


Pratite Kameleon na Facebooku


Ljubitelji carske kuce ponovo će doći na svoje na godišnjoj aukciji memorabilija austrijskih i europskih vladarskih kuća. U središtu interesovanja ove aukcije, koja se održava 30. oktobra 2017. u bečkom Dorotheum-u, nalaze se car Franjo Josip I od Austrije kao i carica Elizabeta Austrijska.

Iz carevog ličnog vlašnistva nude se primjerice cvikeri, koje je car nosio do svoje smrti (€ 2.500 – 3.000), a koji potječu iz ostavštine poznatog vojnog slikara Alexandera Pocka. Na potvrdi napisanoj mašinom stoji: “Posljednje naočaleNj. V. cara Franje Josipa I, nošene do dana njegove smrti u novembru 1916.”

Na aukciji se također nude i careve lične mamuze (€ 600 – 1.000), njegov jahači bic, torbica za oružje ili muštikla sa zapečaćenom vizit – kartom njegovog ličnog sluge Eugena Ketterla, naravno uz, kako to i dolikuje ranom marketinškom geniju, ručno napisanom potvrdom o vjerodostojnosti. (€ 600 – 900).

Car Franjo Josip dijelio je ljubav prema jahanju sa svojom suprugom, caricom Elizabetom Austrijskom. Na aukciji se također nudi i njen jahači bic (€ 2.000 bis 4.000) kao i par bijelih rukavica od srneće kože (€ 3.000 – 5.000).

Za nadmetanje će biti ponuđeno i pismo Sisi, ručno napisano na mađarskom jeziku, upućeno njenoj najdražoj kćerki Mariji Valeriji kao i vrijedan broš u obliku borove grančice, inače božićni poklon Elizabete Mariji Valeriji. (€ 3.000 – 5.000)

Facebook Comments