Milijarde maraka ili vojska BiH – Šta su to prioriteti?

Milijarde maraka ili vojska BiH – Šta su to prioriteti?

@Vedran M

Pratite Kameleon na Facebooku


Iz Republike Srpske stiže novi zahtjev za demilitarizacijom BiH koja bi donijela ogromne uštede. 300 miliona maraka godišnje za BiH bez vojske. Primamljivo, ali u ovakvoj državi neprovodivo.

 Predsjednik Glavnog odbora Srpske demokratske stranke, Milan Miličević, izašao je sa zanimljivim prijedlogom. Naime, on smatra da se novac za izgradnju mreže autoputeva u Republici Srpskoj i BiH, umjesto dodatnog opterećenja ekonomije i građana putem novih  prijedloga za povećanje akciza na gorivo, može obezbijediti iz postojećih prihoda zajedničkih organa BiH – ukidanjem Oružanih snaga, koje nisu opravdale svoju svrhu i postojanje.

Prema Miličevićevim riječima, Oružane snage BiH koštaju nas godišnje 300 miliona KM ili trećinu budžeta zajedničkih institucija i imaju oko 10.000 profesionalnih vojnika i oko 1.000 civilnih službenika, a za koje svake godine zbog određenih godina starosti izdvajaju se ogromna sredstva za otpremnine.

“S obzirom na perspektivu da sve zemlje regiona budu članice Evropske Unije, a okruženi smo sa samo tri zemlje, svrsishodnost postojanja Oružanih snaga BiH nema perspektivu, pogotovo u ovom obimu. Umjesto njih korisnije bi bilo uvesti gardu pri Predsjedništvu BiH, koja bi imala ceremonijalnu i protokolarnu funkciju, a formirati specijalne vatrogasne jedinice za slučajeve elementarnih nepogoda i požara, posebno aktuelnih ove godine, gdje se OS BiH nisu proslavile, predlaže Miličević.

Dodaje da bi se status sadašnjih pripadnika OS riješio preko postojećih otpremnina, kao i programa, podsticaja i sredstava za zapošljavanje.

Miličević naglašava da ukidanjem Oružanih snaga imali bi na raspolaganju u roku 10 godina sredstva od tri milijarde KM, samo rasterećenjem budžeta od stavke za oružane snage, a prodajom vojne imovine takođe dodatna ogromna sredstva, koja ako bi se uložila u izgradnju mreže autoputeva, bila bi više nego dovoljna da u sledećih 10 godina zadovolji potrebe BiH, bez dizanja akciza i bez potrebe dizanja kredita i plaćanja ogromnih kamata.

Miličević je takođe dodao da bi se ovim potezom riješila i aktuelna bolna pitanja vojne imovine, kao i pitanje vojne neutralnosti, te smatra da umjesto deklaracije u NS RS po tom pitanju, mnogo korisnija i sveobuhvatnija po interese Republike Srpske bila bi deklaracija o demilitarizaciji BiH.

Ipak, pitanje je koliko je ovako nešto provodivo u BiH. Oni koji na demilitarizaciji BiH insistiraju godinama kažu da u trenutnoj situaciji veće promjene po pitanju oružanih snaga nisu moguće.

Članica zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost u parlamentu BiH Dušanka Majkić kaže da je za sve ove godine provedene u Predstavničkom domu na razne načine pokušavala da progura priču, prvo o demilitarizaciji, a kasnije i o smanjenu broja pripadnika OS BiH. Ipak, svi pokušaju su bili bezuspješni jer za ovako nešto postoji ozbiljno protivljenje političara iz FBiH.

“Da bi se nešto takvo napravilo potrebni su glasovi, a mi ih nemamo dovoljno. Odnosno, političari iz FBiH ne žele da podrže bilo kakav prijedlog koji ima veze sa demilitarizacijom ili smanjenjem broja pripadnika OS BiH. Mi smo pokušavali raznim inicijativama, ali bezuspješno”, rekla nam je Majkićeva.

Prema njenim riječima, izdržavanje najvećeg budžetskog korisnika, a da pritom nema nikakvog efekta od njegovog rada, je suluda stvar kojoj se odavno moralo stati u kraj.

“naravno, to je za sad nemoguće, zbog stava koji postoji u FBiH. Ali naš prijedlog je da se OS BiH reformišu i smanje. Nama je dovoljno najviše 3.000 pripadnika OS koji bi kvalitetno mogli da obavljaju svoj posao, da služe u međunarodnim misijama i reaguju u slučajnu nepogoda. Tako bi uveliko smanjili troškove, ali ni to nije prihvatljivo. Za neke je bolje da imamo trulu avijaciju na livadi, opremu koja se raspada, vojnike koji žive na konzervama, dezorijentisane generale”, poručila je Majkićeva za BUKU.

Naravno, ovo nije prvi put da neko predlaže demilitarizaciju OS BiH, a na ovakve i slične prijedloge iz FBiH je uvijek stizao isti odgovor.

Iz SDA su uvijek bili jasni kada se govori o OS BiH naglašavajući da su one formirane da bi obavljale tri ključna zadatka, da štite BiH u slučaju rata, da pomažu u mirovnim misijama i da pomažu u slučaju prirodnih katastrofa, što prema njima, dobro obavljaju.

Ipak, Mario Karamatić (HNS), član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH, smatra da su pored toga što su OS potrebne BiH, one u ovom obimu neučinkovite i da bi pod hitno trebale biti rekonstruirane.

“Nama su potrebne postrojbe koje su specijalizirane, obučene za spašavanje i borbu protiv terorizma. Ovakve OS kakve sada imamo su neučinkovite i služe samo da ‘cijepaju stražu’ vojnički rečeno”, rekao je Karamatić i dodao da bi svakako bilo teško sad 9.000 vojnika smanjiti na dvije-tri hiljade i mnoge ostaviti bez posla.

Sudeći prema stavovima našil predstavnika u institucijama BiH, Ministarstvo odbrane BiH će i dalje da godišnje troši oko 300 miliona KM, od čega oko 200 miliona maraka na plate za oko 9.000 profesionalnih vojnika i za oko 1.000 službenika. A novac za puteve će ipak morati iskeširati građani kroz nove namete.

Inače, od formiranja Oružanih snaga 2006. godine potrošeno je oko tri milijarde maraka, a kao razultat smo dobili “ustanovu” prepoznatljivu po korupciji, skandalima i aferama.

 

 

Izvor: buka

Facebook Comments