(FOTO) ELEKTROPRIVREDA BiH: Od Sarajeva do Tuzle za samo DVIJE MARKE!

(FOTO) ELEKTROPRIVREDA BiH: Od Sarajeva do Tuzle za samo DVIJE MARKE!


Pratite Kameleon na Facebooku


Autoshow week koji je počeo jučer na parkingu ispred Bingo city centra u Tuzli privukao je pažnju brojnih izlagača i posjetitelja. Sajamski prostor je, čini nam se, postao premali za sve one koji konstantno dolaze kako bi pogledali i raspitali se o ljubimcima na četiri točka koji uistinu plijene ljepotom, udobnošću, neodoljivim izgledom.Jedan od izlagača ove godine je i Elektroprivreda d.d. koja je predstavila jedinstveno WV električno vozilo.

Razgovarali smo s portparolom Elektroprivrede, gđom. Midhetom Kurspahić, koja nam je najbolje opisala ovo vozilo i cjelokupni pojam električnog vozila, te nam je otkrila za koliko novca se s njim može doći iz Sarajeva do Tuzle.

“Mi pratimo svjetske trendove i želimo da poštujemo evropske direktive, te smo se pojavili ovdje sa električnim automobilom. Ovo je naša treća promocija, te smo mi odlučili da krenemo sa promjenama u našem voznom parku, odnosno, da se opredjelimo za nešto što znači zaštitu životne okoline. Za sada u našem voznom parku imamo samo dva automobila, a svi oni koji žele da posjete ovaj show mogu doći da vide kako izgleda jedan električni Golf. Od Sarajeva do Tuzle s ovim automobilom vam je potrebno ne više od 2 KM”, kazala nam je Kurspahić.

Za jedno punjenje ovakvog automobila je zapravo potrebno 1,7 KM ukoliko računate prosječnu cijenu električne energije. Jedno punjenje u iznosu od 1,7 KM vam je dovoljno da pređete s ovim automobilom 100 kilometara.

“Za sada imamo jednu punionicu i nalazi se u Sarajevu ispred direkcije Elektroprivrede i tamo svi mogu besplatno puniti automobil. Valjda će vremenom biti više ljudi koji će voziti ovakav tip automobila. Jako je važno naglasiti da su ovo evropski trendovi, obaveze koje je Evropa nametnula kao obaveze za korištenje obnovljivih izvora energija. Do 2020. godine u Evropi 10 % novokupljenih automobila moraju biti na alternativna goriva”, dodala je Kurspahić.

Cijena ovih automobila je veća od cijene ostalih automobila, no, prednosti koje donosi i mala potrošnja kojoj je vozilo izloženo opravdava tu cijenu.

“Dugoročno gledano, kupovina ovakvih automobila je isplativa. I sama tehnologija proizvodnje ovakvih automobila je malo složenija, ali mislim da je ovo budućnost za mlađe ljude. Ono što Evropa daje mi još uvijek nemamo. EU u nastojanju da poveća broj korisnika ovakvih automobila daje poticaje u iznosu oko 10 000 eura, oslobođeni ste plaćanja poreza, carina, registracije, besplatan parking. To su poticaji koje mi još uvijek nemamo, ali koji bi bili stimulansi ljudima da se opredijele za korištenje i kupovinu ovakvih automobila. Ako mu je cijena recimo 100 000 KM, država vam da 20 000 KM poticaja – ipak su to neke prednosti”, zaključila je portparol Elektroprivrede BiH, Midheta Kurspahić.

Svi koji još uvijek niste uspjeli posjetiti Autoshow week, niste zakasnili. Dani pred nama i predivno vrijeme neka budu razlog da prošetate do Bingo city centra u Tuzli i pogledate fantastičnu ponudu koju su za vas pripremili mnogobrojni izlagači. Autoshow week traje do nedjelje, 15. oktobra.

Facebook Comments