BILJANA SKOKOVIĆ TOMIĆ: Skakavci našeg doba

BILJANA SKOKOVIĆ TOMIĆ: Skakavci našeg doba

@Vedran M

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!

Revizori utvrdili: Tri člana našeg Predsjedništva države imaju 24 automobila i 14 vozača, na službena putovanja potrošili su bezmalo pola miliona k.maraka u prošloj godini, a da uopšte nije poznata svrha odlazaka u svjetske destinacije… Detalja ima još, do posebne opreme u automobilima, koja podrazumijeva širine vozila, širine u području laktova(??). I sav taj luksuz plaćen je novcima iz budžeta, dakle narodnim parama, za naše „drage“ vlastodršce. Ovakve informacije ne ostavljaju vas ravnodušnim, štaviše u svakom normalnom čovjeku izazivaju ljutnju.

Bezobrazno je i sramotno. Samo da na kraju ne bude – pojeo vuk magarca. Jer će i ova kao i druge informacije ostati mrtvo slovo na papiru. Jer NJIMA (očito) niko ništa ne može. Rasipništvo na kub na kojem bi im pozavidjeli lideri razvijenih zemalja, no to je naša realost, naša Be i Ha.

Šta sad imamo od toga što smo saznali detalje revizorskog izvještaja? Nešto će se promijeniti. Garant – NIŠTA, jer će naš (glupi) narod opet 2018.godine zaokružiti njihove stranke. U međuvremenu će ta ista raja kukati kako se teško živi. Kad ih pitate izlazite li na izbore kažu – Jok, moj glas neće ništa promijeniti.

Da li?! Glas po glas, dođemo do onih 50 i više % koji nikako ne izlaze na izbore jer vole taj cirkus gledati sa strane ili na TV-u, a (ne)znaju da su upravo ONI doveli na vlast postojeće rastrošne političare. Ti građani “mimo politike” nisu ni svjesni kako igraju ključnu ulogu u kreiranju i naše i svoje budućnosti. Za to vrijeme i ostali naši političari ponašaju isto kao ovi iz Predsjedništva države, busajući se u prsa kako su izabrani demokratskom voljom većine! Koje većine? One koja je izašla da glasa. Jer i takvi izbori su validni zbog postojećeg zakona koji je izvor nepravde i diskriminacije u BiH.

Koji apsurd. Ali to je naša realnost iako svi znamo da je rješenje i u promjeni sadašnjeg Izbornog zakona, ali i novim ustavnim rješenjima kako bi gradili funkcionalniju i jeftiniju državu. Do tada ovi političari će poput skakavaca jesti budžete, od opštinskih do državnih, uništiće budućnost ne samo sadažnje nego i budućih generacija.

Stoga kad vam dođu isključiti struju, grijanje, kablovsku…, jer niste mogli da plaćate sjetite se da su ovi “skakavci” izmislili sistem u kojem ste vi mali mrav bez prava glasa; kad izgubite posao, ili ga uzaludno tražite sjetite se koliko su oni bez ikakve procedure zaposlili svoje familije, prijatelja, prijatelja prijatelja etc; kad vam ne ide u životu samo pomislite na to koliko zarađuju političari, alias skakavci koje rado zaokružujete na izbornim listama; kad nemate zdravstveno osiguranje i bolesni ste, a svaki lijek košta, sjetite se početka ovog teksta, njihovih kola, vozača i jalovih putovanja; kada odlazite u prodavnicu sa listom koja ostaje samo spisak želja, jer nemate dovoljno novaca, pomislite samo kako njih dvore; kada vam dođe da sve pošaljete u p**** materinu jer su vam djeca otišla u svijet trbuhom za kruhom, pomislite kako su njihova dobro udomljena, u državnim firmama, agencijama i inostranstvu; jer – sjetite se, i vi ste saučesnik u ovom, jer niste izašli na izbore i ne samo to…

Konačno sjetite se kako su vam ovi skakavci na isti način pojeli ne jednu, nego i sve godine u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini. Ako vam je dobro i ne reagujete ni na jedan način građanskog neposluha – OK, znači do vas je i izvinite što sam napisala ovaj tekst.

Nekima je problem i čitati!

 

Piše: Biljana Skoković-Tomić

Facebook Comments