Novi episkop zvorničko-tuzlanski: Moliću se da Tuzla postane grad mira

Novi episkop zvorničko-tuzlanski: Moliću se da Tuzla postane grad mira

@Vedran M

Pratite Kameleon na Facebooku


U organizaciji Crkvene općine Tuzla, a pod pokroviteljstvom Vlade Tuzlanskog kantona i Grada Tuzla, na tron je uveden novi episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, koji je 17. septembra ustoličen u Sabornom hramu Presvete Bogorodice u Bijeljini.

Episkop je vjernicima služio prvu svetu arhijerejsku liturgiju u Tuzli.

– Rekao sam da ću u crkvi da se molim Bogu da ovaj grad postane grad mira, grad razumijevanja i grad tolerancije – kazao je Fotije te podsjetio da je Tuzla antički grad koji je kroz svoju prebogatu istoriju imao više dobrih perioda nego što je imao nekih nevolja, kao što su ratovi.

Poručio je da iz takvih perioda mira treba učiti te da ćemo tada biti svjedoci samog Isusa Hrista koji znači mir.

Vlada Tuzlanskog kantona bila je pokrovitelj svečanog čina uvođenja na tron novog episkopa zvorničko-tuzlanskog.

– Očekujem da ćemo imati dobru saradnju kao što smo imali s njegovim prethodnikom vladikom Hrizostomom. Tuzlanski kanton je poznat po svojoj multietničnosti, to je karakteristika koju njegujemo i koju ćemo nastaviti njegovati – kazao je premijer TK Bego Gutić.

Izrazio je očekivanje da će zajedno nastaviti njegovanje dobrosusjedskih odnosa na opće zadovoljstvo i dobro svih naroda u ovom kantonu.

Uz Vladu TK, pokrovitelj ove svečanosti bio je Grad Tuzla.

– Značajno je ustoličenje novog episkopa Fotija, naše vjerske zajednice danas su mnogo uticajnije nego nekada i jako je važno da predvode ili pomognu u harmonizaciji odnosa među razlikama – istakao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Ove godine se obilježava 165 godina od kako je preneseno sjedište Zvorničko- tuzlanske eparhije iz Zvornika u Tuzlu, 135 godina od osvećenja crkve katedralnog hrama u Tuzli te 110 godina od osnivanja ženske srpske zadruge koja je prethodnica Kola srpskih sestara.

Episkop Fotije je na ovom mjestu naslijedio vladiku Hrizostoma, koji je izabran za mitropolita dabrobosanskog. Episkop Fotije rođen je 1. februara 1961. godine u Dujakovcima kod Banje Luke. Osnovnu školu je završio u Čurugu, a Srednju tehničku u Novom Sadu. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu Srpske pravoslavne crkve 1988. Potom odlazi na stručno bogoslovsko usavršavanje iz oblasti Novog Zaveta u Erlangen u Njemačkoj i tamo ostaje do 1990. godine.

Tokom 1992-1993. godine službovao je u manastiru Bođanima. Po odluci Svetoga arhijerejskog sabora SPC, 2000. godine episkop Fotije je postavljen za vršitelja dužnosti rektora obnovljene bogoslovije “Sveta tri jerarha” u manastiru Krka.

U tom kratkom razdoblju njegovog rada u eparhijama dalmatinskoj i gornjokarlovačkoj počinje obnova crkvenoga života i crkvenih objekata, a oživljava i izdavačka djelatnost.

 

 

Izvor: fena

Facebook Comments