U Hrvatskoj donesen novi Zakon o zaštiti životinja

U Hrvatskoj donesen novi Zakon o zaštiti životinja


Pratite Kameleon na Facebooku


– Nakon stupanja na snagu zabrane uzgoja radi krzna, izglasana zabrana ubijanja napuštenih životinja

Nakon dugotrajnog procesa izrade novog Zakona o zaštiti životinja u Hrvatskoj, on je izglasan u Hrvatskom saboru na Međunarodni dan zaštite životinja. Donesena su brojna poboljšanja, a većina javnosti najviše je pozdravila zabranu ubijanja napuštenih životinja u skloništima i prateće odredbe s ciljem smanjenja broja napuštenih životinja.

Novi Zakon donesen je nakon čak 10 godina od donošenja prvog Zakona o zaštiti životinja u Hrvatskoj, kada je zabranjen i uzgoj životinja radi krzna. Upravo je pokušaj produljenja prijelaznog razdoblja za uzgoj krznaša započeo proces izmjene Zakona o zaštiti životinja, što je kasnije rezultiralo ne samo stupanjem na snagu zabrane uzgoja životinja za krzno 1. siječnja 2017., kako je Zakon i predviđao, već i poboljšanjem cijeloga Zakona i donošenjem novih pozitivnih odredbi.

Novi Zakon o zaštiti životinja tako uvodi mnoge zabrane zlostavljačkog postupanja prema životinjama. Među njima se izdvajaju zabrane: trajnog vezanja pasa, nastupa životinja u cirkusima, zatočavanja medvjeda i dupina, zoofilije, čupanja perja živoj peradi, prodaje pitomih vretica u trgovinama, držanja divljih životinja u ugostiteljskim objektima i u svrhu prikazivanja javnosti, usmrćivanja pasa i mačaka u svrhu proizvodnje hrane i drugih proizvoda, djelomična zabrana korištenja kopitara za izvlačenje drva iz šume…

U većini javnosti najviše je pak odjeknula konačna zabrana ubijanja napuštenih životinja u skloništima. Na to se nadovezuje i obaveza osnivanja najmanje jednog no kill skloništa na području svake županije, u kojemu je osigurano najmanje 50 smještajnih mjesta za životinje. Svi općine i gradovi bit će obvezni sudjelovati u financiranju osnivanja i rada skloništa.

U skloništima će se trebati osigurati trajna sterilizacija pronađenih pasa i mačaka te označavanje i registracija mačaka. Trajnu sterilizaciju moći će propisati i ministar i jedinice lokalne samouprave u područjima s velikim problemom napuštenih životinja. Propisan je i rok za kontrolu mikročipiranja pasa, kao i uspostava jedinstvenog informacijskog centra za evidentiranje izgubljenih i napuštenih životinja.

Konačno će se se regulirati i kaos koji već desetljećima vlada u prodaji kućnih ljubimaca te velik problem crnoga tržišta i tzv. štancera jer Zakon propisuje da se odsad mora registrirati svatko tko ima jednu ili više ženki za uzgoj i prodaju kućnih ljubimaca. Također, pri oglašavanju pasa u svrhu prodaje ili promjene vlasništva morat će se objaviti broj mikročipa psa i broj mikročipa majke psa.
Dok Zakon donosi mnoge pozitivne novosti i razloge za slavlje, pravi posao tek predstoji, a to je provedba Zakona i daljnje unaprjeđenje zaštite svih životinja.

Povodom napretka zakonodavstva u Hrvatskoj, Prijatelji životinja pozivaju nadležne u Bosni i Hercegovini da slijede pozitivan primjer te stanu iza svoje zabrane uzgoja životinja radi krzna i omoguće njezino stupanje na snagu 2018. godine, kako je i predviđeno. Primjer Hrvatske pokazao je kako je ne samo moguće već i nužno oduprijeti se privatnim interesima koji nastoje unazaditi pitanja opće dobrobiti i još dodatno unaprijediti zakonske odredbe.

Facebook Comments