Na današnji dan umro veliki njemački antiratni književnik Erich Maria Remarque

Na današnji dan umro veliki njemački antiratni književnik Erich Maria Remarque


Pratite Kameleon na Facebooku


Na današnji datum 1970. umro njemački pisac Erich Maria Remarque, koji se proslavio antimilitarističkim romanom “Na zapadu ništa novo”. Njegovi romani bili su zabranjeni u nacističkoj Njemačkoj. Izbjegao je 1939. u SAD.

Erich Maria Remarque bio je pseudonim njemačkog pisca čije je pravo ime Erich Paul Remark. Remarque je postao poznat po nizu djela kojima opisuje strahote rata čiji je sudionik bio i sam. Njegov najpoznatiji roman je Na zapadu ništa novo (objavljen u nastavcima 1928. a kao knjiga početkom 1929. godine), u kojem opisuje život njemačkih vojnika koji se tokom Prvog svjetskog rata bore na zapadnom frontu (francusko ratište). Na osnovu ovog književnog klasika snimljen je i Oskarom nagrađeni film. Ovo djelo mu donosi neprijateljstvo nacista, koji zabranjuju i pale mnoga njegova djela.

Tokom Prvog svjetskog rata, Remarque je kao vrlo mlad regrutovan u njemačku vojsku. Imao je samo 18 godina. 12. juna 1917. godine, prebačen je na Zapadni front, u mjesto Hem-Lenglet (sjeverozapad današnje Francuske), u sastavu 2. čete, 2. gardijske divizije. 26. juna, dodijeljen je 15. rezervnom pješadijskom puku, stacioniranom između Torhouta i Houthulst. 31. jula, ranjen je šrapnelima u lijevu nogu, desnu ruku i vrat nakon čega je premješten u vojnu bolnicu u Njemačkoj gdje je proveo ostatak rata.

Nakon rata nastavio je usavršavanje nastavničkog poziva. Posao učitelja obavlja od 1. augusta 1919. u osnovnoj školi u Lohneu, u današnjem donjosaksonskom okrugu Bentheim. Od maja 1920. godine radio je i u Klein Berßenu a od avgusta 1920. godine i u Nahne. 20. novembra 1920. prestaje sa rodom u nastavi.

Remarque je radio na nekoliko različitih radnih mjesta, uključujući i poslove bibliotekara, poduzetnika, novinara i urednika. Njegov prvi plaćeni posao bio je za firmu Continental Rubber Company, njemačkog proizvođača guma, gdje je Remarque radio kao tehnički pisac.

1929. godine objavljuje svoje najpoznatije djelo Na zapadu ništa novo (Im Westen nichts Neues), pod imenom Erich Maria Remarque (mijenjajući srednje ime u čast svoje majke), roman koji daje prikaz okrutnosti rata iz ugla devetnaestogodišnjeg vojnika. Slijedi pisanje izvjesnog broja djela sličnih karakteristika, koje jednostavnim i emotivnim jezikom daju sliku ratnog i poratnog vremena u Njemačkoj. Kao komparacija suprotno viđenje se može naći u djelu Oluja čelika (In Stahlgewittern) odErnsta Jüngera.

1933. godine Nacisti zabranjuju njegova djela i vrše zapljenu istih. Paralelno s tim kreću s propagandom kako je Remarque ustvari porijeklom francuski jevrej i da je njegovo pravo ime Kramer (što dobijemo u slučaju da izgovaramo prezime Remark unatrag). I u današnje vrijeme, u pojedinim biografijama ovog pisca stoji ova tvrdnja, sa već navedenim primjerom kao dokazom.

Od 1931. godine živi u Švicarskoj, a 1939. godine emigrira u Sjedinjene Američke Države, zajedno sa prvom ženom Ilsa Jeanne Zamboui (s kojom se vjenčao i razveo dva puta), i njih dvoje postaju naturalizovani građani ove zemlje. Godine 1958. oženio se holivudskom glumicom Paulette Goddard, i ostao oženjen njom sve do svoje smrti 1970. godine.

1948. godine se vraća u Švicarsku, gdje živi do smrti u 72 godini. Sahranjen je na groblju Ronco u Ticinu, Švicarska, a na tom groblju je također sahranjena i Paulette Goddard.

Facebook Comments