Predstavljena nova knjiga za djecu Nure Suljkanović “Djeca koja lete“

Predstavljena nova knjiga za djecu Nure Suljkanović “Djeca koja lete“


Pratite Kameleon na Facebooku


Večeras je Biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla bila domaćin predstavljanju zbirke proze i poezije za djecu, književnice Nure Suljkanović, „Djeca koja lete“.

Autorica ovim književnim djelom pokazuje nekad na maštovit, nekad na duhovit, nekada na lirski način, a nekada refleksijama i poukama, djeci razumljivim, da su pjesme za djecu potrebne i djeci i odraslima, a to može neko ko je doista pjesnik za djecu.

O knjizi je govorila Azra Softić, profesorica bosanskog jezika i književnosti, kazavši da je ovo knjiga za djecu koja u potpunosti, po tematici i formi odgovara dječijoj dobi.

  • Iz Nurine poezije općenito možemo učiti o životu, o lijepim stvarima, ali i o onim manje lijepim. Djecu treba spremiti za život, objasniti im kako prelaziti puteve posute trnjem, jer samo tako mogu stići do zvijezda, kazala je profesorica Softić.

Nura Suljkanović pokazuje da je u djetinjstvu najljepše doista biti dijete, a da je u odraslom dobu najljepše sačuvati dijete u sebi. Ovo joj je, treća po redu, knjiga namijenjena djeci.

  • Ja sam pjesnik u duši koji u sebi osjeća poeziju. Inspiraciju ni sama ne mogu da predvidim. Može da mi se desi nalet inspiracije „u letu“ ili dok se vozim, kuham, ili čak dok sam u nekoj čekaonici… Tad uzimam olovku i papir i pišem. U svakom slučaju, inspiracija je ono što se u pjesniku nalazi. Svoje pjesme pišem iz ljubavi i pišem ih jer osjećam taj teret koji sa sebe tako skidam, riječi su autorice Suljkanović.

Ovu veče dodatno su uljepšali Amna Hadžihalilović, učenica OŠ „Tušanj“  koja je recitovala stihove iz knjige i student Edin Mešanović, zadužen za pratnju na gitari.

Related Posts

Facebook Comments