Hoće li zbog terorističkih napada u Španiji biti otkazane školske ekskurzije? Evo šta kažu u agencijama

Hoće li zbog terorističkih napada u Španiji biti otkazane školske ekskurzije? Evo šta kažu u agencijama

@Vedran J

Pratite Kameleon na Facebooku


Posljednji događaji u Barceloni izazvali su i u BiH ogorčenje, revolt i gnušanje miroljubivih ljudi koji su  osudili napade terorista na nedužne  građane i posjetioce u ovoj evropskoj metropoli. Zbog ovog nemilog događaja u srcu Katalonije, vlada opravdan strah jer su teroristi izazvali tragediju u najomiljenijoj španskoj destinaciji koju pohode mnogi turisti iz čitave Evrope.

Vrijeme je, međutim, ubrzo pokazalo da teroristi ne mogu obeshrabriti turiste koji ne odustaju od svojih namjera da i dalje putuju u Španiju, da koriste turističke usluge, da ljetuju i da posjećuju svoje prijatelje i poznanike u omiljenim područjima Katalonije i znamenitoj Barceloni koja je bila meta terorističkog napada.

Ohrabruje i činjenica da su brzom intervencijom snage bezbjednosti ove zemlje spriječile i drugi planirani  napad što govori da su policijske snage pokrile svaki kutak Barcelone i Španije i poduzele sve moguće mjere  da se osigura bezbjednost građana i funkcionisanje normalnog života.

Kraj augusta i čitav septembar su tradicionalno u znaku maturalnih, studentskih, učeničkih i apsolventskih ekskurzija i učenici i studenti s velikim nestrpljenjem očekuju polazak na put daleke  Španije.

Kontaktirali smo neke od najvećih Turističkih agencija u BiH, a koje vode veliki broj škola sa našeg kantona, upravo po ovom pitanju kako bi dobili prave informacije o situaciji na terenu:

Iz  Turističke agencije Bisstours su nam rekli da se situacija smirila i sve ide po planu te trenutno nema otkazivanja ekskurzija sa školama za odlazak u Španiju, a oni kao agencija već danas šalju prvu turu maturanata za Španiju. Ohrabrujuće su izjave tamošnji medija da su u ovoj mediteranskoj zemlji angažovane  i mobilizirane  sve snage bezbjednosti kako bi turisti i posjetioci  bili sigurni u ljetovalištima i na plažama. Dalje, u Španiji nema zabrana kretanja i ulazaka na graničnim prelazima te nas ovi i drugi činioci opredjeljuju da  se pristupi najavljenim polascima u ovu evropsku zemlju.

Saznajemo da  i hrvatske turističke agencije ne pomišljaju da otkazuju svoje turističke aranžmane i  programe za školske ekskurzije u Španiji.

U svakodnevnom smo kontaktu sa svojim poslovnim partnerom u Španiji te imamo informacije da se situacija stabilizirala i da nema apsolutno nikakvih prepreka da se planirane aktivnosti ne sprovedu, ističu iz Turističke agencije Grand Tours.

Izvor: Krajina.ba

Facebook Comments