Preminuo čuveni komičar Džeri Luis

Preminuo čuveni komičar Džeri Luis


Pratite Kameleon na Facebooku


Poznati američki glumac i komičar Džeri Luis, koji je bio opušten ispred ali i iza kamere, preminuo je danas u 92. godini u Las Vegasu, saopštila je njegova porodica.

Luisov publicista naveo je da je slavni glumac preminuo prirodnom smrću, okružen porodicom i prijateljima.

Američki časopis Varajeti prenio je večeras da je Luis bio “kompletan umetnik i neumorni tvorac uglavnom vizuelnih komičnih scena”.

Luis, kojem je pravo ime bilo pravo ime Džozef Levič (Joseph Levitch), rođen je u Njuarku 16. marta 1926, i pored glume bio i scenarista i reditelj.

Glumac je postao popularan tokom 1940-ih i 1950-ih kao član dvojca Martin-Luis, zajedno s pjevačem i glumcem Dinom Martinom.

Luis je sreo Martina 1946. godine i poslije izvođenja skečeva po klubovima i u televizijskim emisijama, prelaze na filmsko platno najprije sa ostvarenjem “My friend Irma”.

Najpoznatiji filmovi Luisa zajedno s Martinom su “That’s My Boy” (1951), “Sailor Beware” (1952), “Jumping Jacks” (1952), ” Scared Stiff”(1953), “You’re Never Too Young” (1955), “Artists and Models” (1955) i “Holivud” (1956).

Glumac je solo karijeru počeo deset godina kasnije s filmom “Delicate Deliquent” iz 1957. Postaje još više zapažen u filmovima “The Bellboy” iz 1960. prije nego što je počeo sam da piše scenarije, glumi i režira sam svoja ostvarenja.

Režirao je nekoliko ostvarenja među kojima su “The Ladies Man” iz 1961. godine, “The Errand Boy” iz 1962, i najčuveniji “The Nutty Professor” 1963.

Kao profesor filma na Univerzitetu Južne Kalifornije snimio je film “Which Way To The Front” kao omaž legendarnom Čarliju Čaplinu.

Poslije nekoliko godina odsustva na filmskom platnu, Luis se vraća 80-ih godina sa “Hardly Working”, kao i “The King of comedy” Marina Skorsezea, koji je dobio pozitivne kritike na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu 2013. godine.

Dobitnik je 1984. godine francuskog ordena Legije časti.

Luis se pojavljuje 1993. godine u filmu “Arizona Dream” Emira Kusturice, zajedno s Džonijem Depom i Fej Danavej.

Posljednji film u kojem se pojavljuje je “The Trust” iz 2016. u kojem glumi starog oca glumcu Nikolasu Kejdžu.

Pored filmskih aktivnosti, Luis, otac sedmoro djece, bavio je dobrotvornim radom i pomagao je fizičkim i mentalno hedikepiranim osobama, posebno u borbi protiv mišićne distrofije.

Zbog tih aktivnosti bio je imenovan i za dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Luis je jednom prilikom praveći smiješne grimase rekao da “ne može da bude ozbiljan čovjek koji ima vječito devet godina”.

Facebook Comments