Napravite pravi korak ka budućnosti: Prijavite svoje dijete na STEM akademiju!

Napravite pravi korak ka budućnosti: Prijavite svoje dijete na STEM akademiju!


Pratite Kameleon na Facebooku


Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA pokrenula je STEM KIDS ACADEMY i STEM TEENS ACADEMY program za djecu i mlade.

Pojam STEM dolazi iz engleskog jezika, to je akronim satkan od početnih slova četiri područja – Science(nauka), Technology (tehnologija), Engineering (inženjerstvo) i Mathematics (matematika). Današnjica se bitno zasniva na znanjima iz STEM područja, budućnost ekonomije svakog društva leži upravo na STEM disciplinama, i to je oblast u kojem će biti kreirani najbrojniji i najatraktivniji poslovi budućnosti.

Iz tog je razloga bitno educirati djecu i mlade u STEM područjima kako bi bili konkurentni na tržištu rada te u konačnici stvorili naučno i privredno konkurentniju Bosnu i Hercegovinu. Bez obzira hoće li se odlučiti baviti direktno nekom granom iz STEM područja, znanja i načini razmišljanja koja djeca i mladi steknu u tim specifičnim područjima nauke bitan su preduslov za shvatanje i razvoj i u drugim, prirodnim i društvenim područjima, te gotovo neophodna u mnogim primjenama i poslovima.

STEM ACADEMY program ima za cilj popularizaciju STEM nauka među djecom i mladima starosti 6-18 godina. Bavimo se kreiranjem i izvođenjem edukativnih i edukativno-zabavnih radionica za djecu i mlade iz područja programiranja, robotike, elektronike, logike i dizajna, a s nama polaznici mogu proći kroz organizovani, timski pristup istraživanju koji podstiče kreativnost, istraživački duh, razvija sposobnost razmišljanja, rješavanja tehničkih problema te razumijevanja funkcionisanja elektronskih uređaja.

Njegujemo iskustveni pristup učenju – jer samo ono što sami napravimo, iskusimo i isprobamo zaista znamo. Kroz interaktivno iskustvo kod djece i mladih razvijamo osnovne naučne vještine, sposobnost logičkog ramišljanja, upoznajemo ih sa čarobnim svijetom programiranja i robota, učimo ih šta je to komunikacija i kolaboracija u digitalnom svijetu i kako se sigurno i odgovorno ponašati u njemu. Takav pristup podstiče djecu i mlade na postavljanje kritičnih pitanja o izazovu i vode ih kroz proces stvaranja i testiranja. Sve ovo se odvija u saradničkom okruženju koje potiče komunikaciju i saradnju. Vještine saradnje i komunikacije danas su vjerojatno najtraženije na tržištu rada. Polaznici u ovakvom obrazovnom programu zajedno rade stvarajući mnoštvo ideja, istražujući, kreirajući i razvijajući prototipove za rješenje izazova. Samo u odgovornom i produktivnom timskom radu mogu se postići dobri rezultati, te polaznici našeg programa dobivaju brojne prilike i upute za razvoj saradničkih vještina.

Djeca od rane dobi pokazuju fascinaciju za robotima, aparatima i automatima raznih vrsta. Njihova znatiželja omogućit će im da kroz zabavnu igru razviju uvid u to kako funkcionišu roboti, koje su komponente robota i kako se programira robot. U okviru STEM KIDS ACADEMY djeca će se imati priliku upoznati se sa robotikom na popularnim modelima LEGO WeDo i mBot, a kroz STEM TEENS ACADEMY mladi će konstruisati i programirati napredne LEGO MINDSTORMS EV3 robote.

Jako je važno djecu rano upoznati sa osnovama programiranje i rada na računaru. A kada je to učenje kroz igru, onda je uspjeh zagarantovan. Djeca mogu vrlo lako naučiti prve korake programiranja i rada na računaru u programima prilagođenim njima. Kroz sliku, crtež, slaganje naredbi kao lego kockica dijete stvara pozitivnu sliku o programiranju, realizira svoje ideje i u konačnici može napraviti zabavnu igricu ili aplikaciju. Uloga naših trenera sastoji se u stvaranju podsticajne atmosfere, sposobnosti da se unese u maštovit dječji svijet i da omogući djetetu da svijet oko sebe iskusi samo, da pokuša i pogriješi, i zatim pokuša ponovno i uspije. Dok djeca o programiranju uče u jednostavnijim vizualnim okruženjima, mladi izvršavaju napredne programske zadatke u kompleksnijim vizulanim okruženjima, ali i pišu samostalno linije koda.

Ako se pitate koliko dijete mora biti staro da započne sa STEM obrazovanjem, pravog odgovora zapravo nema. Stoga smo razvili programe koji obuhvataju STEM edukaciju za djecu i mlade u dobi od 6 do 18 godina, kroz STEM KIDS ACADEMY i STEM TEENS ACADEMY. Programe mogu pohađati sva djeca i mladi navedene dobi, bez obzira na predznanje, jer su projekti koje radimo prilagodljivi svakom djetetu.

Moramo predvidjeti budućnost kako bismo mogli djeci pružiti adekvatnu edukaciju, a ona sve više treba biti orijentirana usvajanju vještina, a ne znanja koja brzo postaju zastarjela, među kojima se ističe vještina učenja, kritičkog razmišljanja, komunikacije te razvijati otvoren duh i čvrst karakter. No jednako je važno razumjeti da filozofija i načela koja promoviramo u učionici danas postaju naša društvena načela sutra!

Prijavu djeteta na STEM akademiju možete izvršiti veoma brzo, lako i jednostavno, a to možete uraditi OVDJE.