Krao identitet bh. građanima i prodavao ga kriminalcima iz regiona

Krao identitet bh. građanima i prodavao ga kriminalcima iz regiona


Pratite Kameleon na Facebooku


U okviru akcije “Papirus” Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Bojana Raonića zbog krađe identiteta i izrade lažnih dokumenata.

Optuženi Raonić (1983.) tereti se da je sudjelovao u pribavljanju ličnih dokumenata CIPS, s krivotvorenim podacima, a koja su prodavana osobama iz kriminalnog miljea u BiH i susjednim zemljama, te da je počinio krivična djela organiziranog kriminala, krivotvorenja isprave i ovjeravanja neistinog sadržaja.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu, kojom je optužen Raonić koji je rođen u Zvorniku, a trenutno se nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je postao dio organizirane kriminalne skupine, sastavljene od više osoba, koje su počinjenjem krivičnog djela, krivotvorenjem i ovjeravanjem neistinitog sadržaja, vršili nezakonito prijavljivanje boravka osoba na području BiH, s lažnim podacima koji su pripadali drugim osobama, te nakon toga dobivali osobne dokumente CIPS, uključujući osobne karte i putne isprave u okviru sistema IDDEA CIPS, s podacima i identitetom drugih osoba.

Optuženi su počinjenjem krivičnih djela, ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, a nanosili štetu sigurnosti građana BiH, a navedeni dokumenti, prodavani su za iznose koji su dostizali i 6.000 eura, osobama iz kriminalnog miljea s područja Srbije i u jednom slučaju Bugarske, koje su činile krivična djela i kod kojih su pronalaženi osobni dokumenti Bosne i Hercegovine s lažnim podacima, što je otežavalo njihovo procesuiranje, a nanosilo veliku štetu ugledu BiH u međunarodnim pravosudnim, policijskim i sigurnosnim strukturama, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Detaljnom i dugotrajnom istragom, koju je provelo Tužilaštvo BiH s partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, otkriven je ovaj vrlo sofisticirani oblik kriminala, kojim se nanosi šteta državi BiH i sigurnosti građana, a istragom su prikupljeni podaci da je optuženi Raonić, u najmanje pet pojedinačnih slučajeva bio uključen u nezakonite aktivnosti oko dobivanja dokumenata BiH s krivotvorenim podacima na području Mostara i više lokacija na području Kantona Sarajevo.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo organiziranog kriminala, krivotvorenja isprave i ovjeravanja neistinitog sadržaja.

Tužilaštvo BiH će krivnju optuženog dokazivati pozivanjem više od 70 svjedoka i prilaganjem oko 140 dokaznih materijala.

Izvor: avaz