BEZ PANIKE: 6 razloga zašto je dobro biti trudnica tokom ljeta!

BEZ PANIKE: 6 razloga zašto je dobro biti trudnica tokom ljeta!


Pratite Kameleon na Facebooku


Ukoliko ćete dočekati ljeto sa velikim trudničkim stomakom, ne očajavajte već se radujte dolazećem periodu. Evo i zbog čega…

Kada je Maurin Hali shvatila da će uveliko biti trudna onda kada bude bilo najviše stepeni, uradila je malo istraživanje i otkrila šest “sunčanih” strana ljetne trudnoće.

“Kada sam prošlog februara saznala da čekam bebu, bila sam veoma uzbuđena. Vjerovatni termin porođaja bio je kraj septembra. A onda sam shvatila da ću najveći stomak imati tokom ljeta, uključujuči i august, najtopliji mjesec u godini.

Ta misao me je malo oneraspoložila. Hormoni će već učiniti svoje i svakako će mi biti vrućina i bez “pomoći” ljetnih temperatura. Ali onda sam napravila malo istraživanje i shvatila da zapravo postoje neki baš odlični razlozi zbog kojih je dobro što ću biti trudna tokom ljeta.”

1. Ljeto je odlično vrijeme za vježbanje napolju

Šetnja i plivanje su dva najbolja prijatelja svake buduće mame.

Šetnja je jedna od najboljih vježbi jer trudnica može da je praktikuje tokom čitave trudnoće, bez obzira na prethodno fizičko stanje. Istraživanje je pokazalo da šetnja doprinosi zdravlju i obezbjeđuje više kiseonika i za mamu i za bebu.

Plivanje doprinosi smanjenju bolova koje uzrokuje “trudnička težina”, smanjuje oticanje, reguliše pritisak, opušta optrećene zglobove i osvježava.

2. Ljeto je sezona svježeg voća i povrća

Već nam je poznato koliko su voće i povrće važni za zdravlje mame i bebe. Vitamini i važni nutritijetni kao što su vlakna i karbonati koje sadrži svježe voće i povrće, su osnova za razvoj zdrave bebe. Kada dođe toplije vrijeme, trudnicama je potrebnija svježa, hladnija i zdravija hrana, kao što su razne salate od voća, povrća i nemasne ribe i mesa.

3.  Sunce utiče na povećanje vitamina D u organizmu

Iako je važno ne izlagati se previše sunčevim zracima i nanositi kremu sa zaštitnim faktorom, ipak provesti neko vrijeme na suncu nije na odmet. Vaša koža biće izložena UV zračenjima koje utiče na veću proizvodnju vitamina D u organizmu.  Nedostatak vitamin D, veoma je česta pojava u trudnoći i povezano je sa gestacijskim dijabetesom, preeklampsijom i pojavom raznih bakterija.

4. Odjeća

Modeli i krojevi trudničke odeće mnogo su se promijenili i postali su moderniji posljednjih godina. Danas postoji mnogo više opcija za kombinovanje, posebno u ljetnom periodu. Lepršave haljinice, suknje i kupaći kostimi pružaju vam mnoštvo mogućnosti za ljepši izgled, a da vam pri tome bude i udobno.

5. Hidratacija je lakša i ukusnija

Jedna od najvažnijih stvari u trudnoći je da ostanete dovoljno hidrirani, naročito kada počnu vrućine. Već smo spomenuli da je ljeto sezona svježeg voća i povrća koje možete unositi i kroz ukusne napitke kao što su razne vrste smutija i bezalkoholnih koktela. Dok uživate u ukusima, istovremeno u svoj organizam unosite veoma važne vitamine.

6. Odmor!

Ljeto je inače vrijeme za godišnje odmore. Ali za vas ovo posebno vreme je posljednji trenutak za romantični odmor sa partnerom. Takozvani BEJBIMUN je savršen način za partnere da se povežu i provedu zajedno kvalitetno vreme pre nego što postanu roditelji.