Udruženje “Švicarac”: Premijer Novalić je javno priznao da smo pokradeni

Udruženje “Švicarac”: Premijer Novalić je javno priznao da smo pokradeni

@Vedran M

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!

Nakon što Federalna vlada nije prihvatila Prijedlog zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima u KM, oglasili su se i iz Udruženja “Švicarac”.

Iz Udruženja ističu da su četiri ministra bila protiv, dodajući da je ovakvo mišljenje Vlade FBIH i bilo očekivano, te da je ono izdejstvovano bankarskim lobijem te predstavlja mišljenje Hypo-Addiko banke, a ne Vlade FBiH.

– Pravo i istinsko mišljenje Vlade FBiH na čelu sa premijerom Novalićem možete pročitati u SMS prepisci premijera Novalića i našeg predsjednika Udruženja Kemala Durakovića. Žalosno je da premijer priznaje javno da su krali i da je on nemoćan. Svoju nemoć ili moć za trgovinom svojih građana je dokazao sa ministricom finansija na sjednici u Mostaru gdje su se otvoreno stavili na stranu jedne banke, a na štetu (prodaju) desetaka hiljada građana FBiH – saopćili su iz Udruženja.

Dodaju da je Vlada u obrazloženju navela retroaktivnost zakona.

– Poznato je da često volimo prepisivati iz susjedstva pa predlažemo premijeru i ministrici finansija da pogledaju kako su Hrvatska vlada i Hrvatski sabor donijeli potpuno identičan zakon protiv tamošnjih osam banaka. Iste banke su se i žalile Ustavnom sudu Hrvatske na retroaktivnost zakona, a Ustavni sud Hrvatske je odbio osam banaka i decidno i jasno rekao da je zakonodavac imao puno pravo da donese jedan takav zakon – istakli su u saopćenju.

Navode da vjeruju i da su ubijeđeni da će zakonodavac u FBIH (Parlament FBIH) stati u zaštitu svojih građana, a ne jedne jedine banke u BiH koja je nadaleko u svijetu poznata po svom “zakonitom poslovanju”.

– Još napominjemo da smo ovih dana ostali bez tri člana koja su umrla i koje je ubila Hypo-Addiko banka. Uz tri smrtna slučaja imali smo nažalost ovih dana i dva srčana i jedan moždani udar u članstvu – naveli su iz Udruženja te najavili da izlaze na nove proteste i blokade rada Hypo-Addiko banke.

 

 

 

Izvor: anadolija

Facebook Comments