Osigurano 400 hiljada za socijalno ugrožene: Uskoro javni poziv za organizacije!

Osigurano 400 hiljada za socijalno ugrožene: Uskoro javni poziv za organizacije!


Pratite Kameleon na Facebooku


Na posljednjoj sjednici Vlade TK usvojen je Program raspodjele sredstava za materijalno zbrinjavanje osoba u stanju socijalne potrebe.

Programom raspodjele sredstava za materijalno zbrinjavanje socijalno ugroženih kategorija predviđeno je oko 400 hiljada KM. Raspoređivat će se organizacijama i udruženjima koja brinu o osobama u stanju socijalne potrebe, prvenstveno onima koje vode Narodne kuhinje. Nažalost, svakim danom sve je veća potreba za postojanjem ovakvih kuhinja.

”Ljudi nemaju kod kuće ni ogrjeva, ni električne energije jer ne mogu platiti. Da li imaju vodu i to je upitno. Oni dođu uzmu gotov obrok skuhan, odnesu kući i kod kuće ga jedu. Najveći dio sredstava će ići u ovom pravcu”, kaže Zoran Jovanović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Najviše korisnika javnih kuhinja u kantonu ima tuzlanski Merhamet, stoga će kako kaže ministar, najviše sredstava otići ovoj organizaciji. Naredna kategorija su organizacije koje se brinu o djeci sa višestrukim smetnjama. Nažalost, u Tuzlanskom kantonu u porastu je broj djece sa smetnjama u razvoju, stoga je i sve više organizacija, uglavnom udruženja roditelja te djece. Njihov život nije nimalo lagan, priznaje i resorni ministar. Stoga im se bar na ovaj način može pomoći u radu s djecom.

”Ta udruženja čine roditelji djece sa posebnim potrebama. Kad vidite tako nešto, svako ko ima imalo emocija ne ostane ravnodušan. Ovim ljudima treba na sve načine pomoći i njihovoj djeci. Zatim imamo jedan dio sredstava za prevenciju i borbu protiv nasilja i žrtava nasilja u porodici”, navodi on.

Sistem i zakonodavstvo u BiH još uvijek kaskaju u mjestu, navodi resorni ministar. Nada se da će ova sredstva makar malo ublažiti trenutno stanje u zemlji, pa samim tim i u kantonu. U narednim danima bit će raspisan Javni poziv za dostavljanje projekata ovih organizacija koje žele dobiti sredstva za provedbu aktivnosti.

”Nastojat ćemo da svi oni koji budu aplicirali u skladu sa kriterijama bodovati i da dodijelimo svima neki iznos sredstava. Neki budu zadovoljni sa minimalnim iznosom. Bitno je da imaju kontinuitet u radu, pa nekad ćemo možda prevazići ove probleme ili možda imati više sredstava”, ističe resorni ministar.

Jovanović priznaje da trenutno stanje kada su u pitanju socijalne kategorije, zahtijeva daleko više sredstava od izdvojenih, no međutim, Kantonalni Budžet je ograničen. Treba reći da socijalna davanja godišnje odnesu više od 31 milion KM, što je oko 10 posto Budžeta TK.