Ta bajkovita i raskošna Antalija – FOTO

Ta bajkovita i raskošna Antalija – FOTO


Pratite Kameleon na Facebooku


Zamisliš more, namaštavaš ono što si doživio u prethodnim vikend ili desetodnevnim boravcima na Jadranu. Smišljaš kako iskoristiti slobodne dane, skupiti novce, platiti račune, odabrati mjesto blizu plaže, pronaći vlasnike smještaja koji su ljubazni, misliš, smišljaš, kombinuješ, računaš, opet smišljaš nekakve kombinacije i uglavnom odmor iskoristiš na lokalnim kupalištima, bazenima i uz dočekivanje rodbine iz inostranstva koja ti prepričava svoje doživljaje sa svojih proputovanja. Na frižideru imaš galeriju magnetića svih svjetskih destinacija na kojima nikada nisi bio, a koje su ti donijeli prijatelji i rodbina sa svojih putešestvija.

U delirijumu razmišljanja kako naći pravi odmor i trenutke za sebe prekucavaš internet sa pojmovima morskih destinacija, pregledavaš slike, sličice, video zapise, opet odlutaš i odlupaš jer to nisu tvoji trenuci.
Ja sam dragi moji, očit primjer ovakvog rastrojstva u organizovanju vlastitog, ustvari porodičnog odmora. Svaki godišnji odmor se iz plana da ću ili ćemo obići, ne mnogobrojna, nego par odabranih mjesta, pretvarao u jedan poziv koji nudi dodatnu trku u poslu i neku dodatnu marku i to sve u sred mog godišnjeg odmora. Od odmora opet ništa!

Da me menadžment Kameleona nije predložio i kolega iz Beograda, nije nasavjetovao, vjerovatno bi i dalje za mene, ali i za mnoge koji ne vjeruju u vlastita uživanja, najodmor bio raširen šator na Krivaji, uhvaćena popodneva na Panonici i pregledanje tuđih fotosa sa pjeskovitih plaža.

Da bi što bolje približili sve čari ljetovanja u Turskoj, Turistička agencija Fibula iz Sarajeva zadnjih godina organizuje info ture za predstavnike medija iz Bosne i Hercegovine. Odabrana ekipa iz raznih redakcija na istraživanje svih čarolija odmora, kojeg možete doživjeti u Antaliji, krenula je čarter letom sa sarajevskog aerodroma. Polijećemo u 17 sati, letimo dva sata, a slijećemo u 20 sati. Ovu vremensku zagonetku nije teško riješiti, jer Turska je jedan sat ispred nas, gledano u napretku, par desetljeća je ispred nas, ali neću biti totalno sarkastičan.

Antalijska rivijera broji dva miliona stanovnika. Od toga 40% njih se bavi poljoprivredom, proizvodeći hranu za Tursko i evropsko tržište. Zato vas neće iznenaditi prizor koji ćete prvo ugledati iz aviona, a to su nepregledna polja plastenika i obrađenog zemljišta.

Antaliju čini šest oblasti: Finike, Kemer, Lara Kundu – grad Antalija, Belek, Side i Alanja. Rivijeru čini oko 430 km uređenih plaža.

Alanja je grad sa preko 200.000 stanovnika, od čega 40% stanovništva čine strani državljani, koji su svoj odmor kupili prelijepim vilama i apartmanima, a čije cijene u Alanji, čak ni za dobrostojeće građane BiH, ne bi bile preskupe. Za jednu dvospratnicu, udaljenu od plaže 50 do 500 metara, možete izdvojiti od 50.000 do 100.000 eura.

Vremenske prilike ovdje omogućavaju uzgoj banana, koje su manje i slađe od onih koje možemo naći u prodaji širom svijeta.
Alanja je stari grad koji se može pohvaliti i jednom od najljepših i najboljih plaža, Kleopatrinom plažom.

Ako posjetite Alanju, osim što ne smijete propustiti ovu prelijepu plažu, nemojte izostaviti ni plovidbu otvorenim morem na jedrenjacima, na kojima će posada za cijenu od 10 € prirediti odličan program koji uključuje pjena party, osvježavajuća pića, voćne salate… a jedrenjak će vas odvesti u podnožje starog grada, Pećine zaljubljenih, Piratske pećine, kao i dijela bistrog mora u kojem će najhrabriji plivati sa piranama. Novinari iz Bosne i Hercegovine imali su priliku da prvu noć prespavaju u Hotelu Quattro Beach Spa & Resort, koji će za svoje goste ponuditi potpuni odmor u hotelu, na plaži, bazenima, toboganima, saunama, ili u bašti sa otvorenim nebom.

Antalijska oblast Side je na turističkoj top listi na trećoj poziciji, no gledano iz perspektive bh građanina, ova oblast je turistički u samom vrhu svjetskih top destinacija.
Hotel Tui Magic Life Jakaranda (Žakaranda) koji je otvoren 2015. godine i koji gostima nudi ekskluzivan i aktivan, ali i nezaboravan odmor, uz mogućnost da vaše dijete dobije vlastitog asistenta koji će u svakom trenutku brinuti o potpunom uživanju mališana, a samim tim i roditelja koji bi da iskoriste slobodne trenutke za vlastiti odmor.

Bosforus je hotel koji takođe posjeduje pet zvjezdica i koji je otvoren ove godine. Naša ekspedicija je imala tu čast da budemo među prvim gostima koji su prespavali u ovom hotelu. Sadržaj hotela pored kompletne spa ponude, upotpunjuje malo udaljenija plaža do koje vas vode staze i putići kroz park koji se još uvijek izgrađuje i uređuje. Dođete li u Bosforus obučeni u neki reprezentativni dres sa prezimenima naših fudbalera Džeke, Pjanića, Ibiševića, iznenadit će i obradovati vas osoblje, koje će pokazati ogromno poznavanje podataka o našim Zmajevima.

Najluksuznije odmaralište u antalijskoj regiji je Belek u kojem su smješteni luksuzni resorti i hoteli, golf tereni, heliodromi, ergele konja, adrenalinski parkovi i mnogo toga za ljubitelje aktivnog odmora. Belek je odredište koje za svoje odmore često biraju svjetske zvijezde iz svijeta muzike i filma, sportske ekipe, poput Barcelone, ali i reprezentativci BiH. 2015. godine Belek je bio domaćin Samitu G 20, a naša medijska ekspedicija imala je priliku da posjeti apartmane u kojima je boravio nekadašnji američki predsjednik Barack Obama.
Vodeni svijet ili najveći zabavni vodeni park u Evropi nalazi se u ovoj oblasti. RIXOS WORLD THE LAND OF LEGENDS je mjesto gdje će potpunu radost ljetovanja doživjeti mališani, ali i odrasli ulazeći u ovaj kompleks koji spolja izgleda kao Bijela Kuća. Sobe i apartmani su opremljeni posebnim TV prijemnicima na kojima uz specijalne naočale možete da istovremeno sa svojom porodicom gledate svako svoj željeni program (Dual Screen LED TV). Svaka od ovih soba posjeduje i play station 4 , dok pogled s balkona vas vodi u dijelove Venecije, Triumfalnu kapiju Berlina ili Tadž Mahal. Vlastiti zoološki vrt sa tigrovima koji vas gledaju sa stijena okruženi vodopadima, ekipa pingvina uvijek spremna za fotografisanje i poziranje, delfini koji izvode svoje posebne predstave ili magični svijet tobogana, vještački izgrađenih indijanskih brzih rijeka i vožnja u kanuima… sve ovo će pretvoriti vaš odmor u bajku.

Ako ljetovanje u turskoj odlučite provesti sa porodicom, odlična preporuka je oblast Kemer u koju se smjestio resort Sherwood. Idiličan prirodno okruženje, sa etažnim apartmanima iz kojih u bazene ili u more možete ulaziti direktno sa balkona svojih soba. Ovj resort posjeduje ogromnu botaničku baštu, dječiji vodeni grad, saune i sve je to povezano bazenima. Velika pješčana plaža upotpunjuje ponudu ovog hotelskog kompleksa u kojem ćete uživati kao pravi Robin Hood.

Antalija, odnosno Lara Kundum za turiste, goste nudi bezbroj hotela i resorta čije osoblje će učiniti sve sa osmjehom i zadovoljstvom da bi ste se osjećali najugodnije, dok će se za svakoga na trpezi naći stotine vrsta slanih i slatkih specijaliteta, poslastica, voća, povrća, alkoholnih i bezalkoholnih pića. Mada je Turska u svijetu poznata sa svojom gastro ponudom, svaki od hotela, bilo da se radi o hotelima sa dvije, tri, četiri ili pet plus zvjezdica, skoro pa svaki hotel posjeduje najmanje četiri vrste svjetskih kuhinja, a najzastupljenije ,pored domaće, su francuska i kineska.

Posjetite li Antaliju, iskrena preporuka koju ne smijete propustiti je obilazak najvećeg svjetskog akvarijuma. U stotinu i više metara akvarijumskih tunela, doživjet ćete bliske susrete sa ajkulama, zlatnim ribicama, ražama, kao i sa olupinama potonulih brodova, jedrenjaka i aviona, a koji su u ovaj živopisni kompleks donešeni voda koje zapljuskuju obale Turske, tj.iz Sredozemnog, Crnog, Egejskog i Mramornog mora.

 

Boraveći na ovom studijskom proputovanju antalijskom rivijerom, mene su sustigle godine. Rijetki su trenuci koji su me pozitivno i iskreno iznenadili i šokirali, ali za sve postoji prvi put i baš na moj četrdeseti rođendan 31. maja, u trenucima kada mi se u podsvijesti vrzmala misao da sam daleko od svoje raje i da su čestitke na Facebooku jedino što ću doživjeti na svoj jubilarac, BHT-ovi Asteriks i Obeliks- Srđan i Dado, draga Kristina iz Urban Magazina, Šehići sa RTVTK, u saradnji sa mojom suprugom Sandrom, meni iza leđa, doslovce iza leđa, sve u dogovoru sa našim vodičem Fatmirom iz Fibule i upravom hotela, organizovali su trenutak koji ću s radošću dugo prepričavati, kao jedan od najljepših životnih momenata, sa isto onoliko radosti s kojom o ovom putovanju svojim vršnjacima iz vrtića prepričava šestogodišnji Rahman Seid.

Hoteli Granada, Botanik Platinium, Royal Dragon, Sueno Deluxe Side, Otium Seven Seas, Bosphorus Sorgun, Xanadu, Maxx Royal Belek, Sueno Deluxe Belek, Rengum Carya, Rixos World Of Legends, Kaya Palazzo, Calista Luxury, Maxx Kemer, Rixos Sungate, Rixos Tekirova, Antedon, Trendy Lara, Mardan Palace, Miracle Resort i Concorde, nisu svi i nije kraj  bajkovitog raskoša koji vas očekuje u ponudi turističke agencije Fibula i u sigurnom odmoru.

Autor: Hazim Mujčinović