FOTO: U Tuzli održan polumaraton “DIATRON”: Trčanjem protiv dijabetesa!

FOTO: U Tuzli održan polumaraton “DIATRON”: Trčanjem protiv dijabetesa!


Pratite Kameleon na Facebooku


Udruženje dijabetičara TK “Plavi krug”, danas  je u Tuzli  organizovalo DIATRON – diabetički polumaraton, utrku podrške oboljelim od dijabetesa. Ruta kojom se trčao navedeni polumaraton je: Trg slobode – Panonska jezera – Partizan te se krug završavao ponovo na Trgu.

Za Kameleon su tim povodom govorili članovi udruženja, učesnici te sami dijabetečari.

“Udruženje već drugu godinu organizuje Diatron, s ciljem podizanja svijesti o fizičkoj aktivnosti koja je vrlo bitna u tretiranju osoba sa dijabetesom, odnosno kontroli i prevenciji šećerne bolesti. Učesnici na polumaratonu su prije svega osnovci, pojedina sportska društva, ali i svi oni koji imaju volju da trče”, izjavio je doktor Zukić Edin, član udruženja “Plavi krug”.

Najmlađi učesnici u polumaratonu su bili i najbrojniji te smo pojedine upitali šta im je bio povod za učešće.

“Smatram da je lijepo dati podršku ljudima oboljelim od dijabetesa i mislim da je vrlo važno voditi zdrav život”, rekla nam je desetogodišnja Ilma-Nur Azabagić.

Da dijabetečari mogu itekako biti aktivni potvrdila nam je pedesetsedmogodišnja profesorica iz osnovne škole “Mejdan”, Azra Hasić-Horozić koja se sa dijabetesom uspješno bori 17 godina:

“Podržavam ovu akciju i planiram učestvovati te sam dovela i svoje učenike, preciznije tri odjeljenja, kako bi i oni podigli vlastitu svijest o ovoj bolesti. Ja sam pod redovnom terapijom, idem na kontrole i živim skoro pa potpuno normalan život. Pored trčanja bavim se i jogom kako bih sebi relaksirala život”, rekla nam je za kraj.

U nastavku možete pogledati kako je to sve izgledalo.