Preminuo Zvonko Špišić

Preminuo Zvonko Špišić


Pratite Kameleon na Facebooku


ZVONKO ŠPIŠIĆ preminuo je noćas u 81. godini, a tužnu vijest jutros je potvrdilo i Hrvatsko društvo skladatelja na svojoj službenoj Facebook stranici.

“Zadužio je Društvo na mnoge načine, od autorskog rada do uspješnih angažmana u HDS-u. Od 1979. do 1980. bio je potpredsjednik, od 1980. do 1984. predsjednik, te od 1984. do 1988. godine tajnik Hrvatskog društva skladatelja. Direktor Zagrebačkog festivala bio je 1980., 1981. i 1987. godine. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja -a najtrajnije od svega, iza njega ostaju njegove pjesme.

“Zlatni trešenjevački dečko” rođen je 26. veljače 1937. godine u Zagrebu, a glazbom se profesionalno počeo baviti od 1958. te je objavio više od 320 skladbi, a za svoj rad primio je šezdesetak domaćih i inozemnih nagrada i priznanja.

Osim brojnih skladbi koje se povezuju s Gradom Zagrebom, Špišić je napisao i niz mediteranskih skladbi među kojima su “Šjor Perina”, “Barbara”, “Konoba kod dva ferala”, “Barkarole, barkarole”, “Materina spara”, “Bog nek ti pozlati ruke”, “Zvona moga grada” i mnoge druge.

Napisao je i mnoga scenska djela te brojne šansone. Kao likovni umjetnik priredio je 18 samostalnih i veliki broj skupnih izložbi. Objavio je i tri knjige s tekstovima svojih pjesama od kojih mnoge spadaju u antologiju hrvatske lirike.

Izvor: index.hr