Košarka u BiH je pred KOLAPSOM, ako država ne stane uz nas SVE JE GOTOVO!

Košarka u BiH je pred KOLAPSOM, ako država ne stane uz nas SVE JE GOTOVO!

@Vedran J

Pratite Kameleon na Facebooku


Generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH, Dubravko Barbarić, istakao je da je bh. košarka pred kolapsom i potom se obratio državi za pomoć i spas krovne kuće bosanskohercegovačke košarke.

“Ovaj posao radim volonterski već duže od godinu dana, ne stidim se šta je sve urađeno i ne stidim se reći kakvo je stvarno stanje košarke u BiH. Košarka u BiH se nalazi pred kolapsom i to je činjenica”, započeo je svoje uvodno izlaganje generalni sekretar KS BiH, Dubravko Barbarić, te kazao da je SIPA ušla u KS BiH koji u ranijem periodu nije djelovao u skladu sa zakonom.

”Tužilaštvo BiH će odrediti ko je odgovoran za ovo stanje u kojem se nalazimo. Porezne Uprave su došle do poražavajućih brojki za nas, o tome koja su dugovanja KS BiH na ime neplaćenih poreza. Što se tiče PDV-a, KS BiH je dužan 650.000 KM. Utvrđeno je da smo porezni obveznici po tom pitanju, oko 150.000 KM od toga otpada na kamate. Federalna porezna Uprava je utvrdila da je KS BiH u ovom trenutku, dužan 465.000 KM od čega je 132.000 KM samo kamata. Time se KS BiH našao u nezavidnoj poziciji. Mene je kada sam došao na ovu poziciju čekao dug veći od milion KM. Struktura duga je jasna i ovo moje znanje o toj situaciji naš status ne čini ništa boljim”, ističe Barbarić i dodaje:

”Naš dug po osnovu poreza je oko 1.200.000 KM, a kada kažem da mi imamo godišnji priliv od 1.7 miliona KM i rashode od 2.4 miliona KM, mogu otvoreno reći da je KS BiH pred stečajem i kolapsom. U ovom procesu, KS BiH može zatražiti reprogram dugovanja i s obzirom na prihode, jasno je da mi te reprograme već u prvom mjesecu ne bismo mogli ispuniti. Mogli bismo doći u situaciju da otkažemo nastupe naših mladih selekcija na Evropskim prvenstvima”.

KS BiH se obraćao nadležnim institucijama za pomoć, ali do toga nije došlo.

”Obraćali smo se ljudima, neki su obećali pomoć, neki ne. Mi imamo problema sa takvim stvarima da je prošle godine Federalna vlada odobrila 150.000 KM za KS BiH, ali zbog različitih prepucavanja na političkoj razini, niko od nas nije vidio ni marke od tih sredstava. Šta možemo očekivati u ovoj godini, kada nismo dobili sredstva od prošle godine. Ovo je nešto što nije moje, nego nešto što je državno. Želimo da država bude konstruktivna. Ovo je najbolji mogući apel da kažemo sljedeće. Želimo da se država uključi sa nečim što je državno, svi ljudi koji sjede ovdje su volonteri i bave se košarkom jer je vole. Očekujemo maksimalnu podršku države i ovaj KS BiH se može izboriti sa svim dugovanjima iz proteklog perioda, koja se odnosi na dobavljače, hotele i naše kreditne obaveze. KS BiH se ne može izboriti sa dugovanjima po osnovu poreza. Javno pozivamo da se na razini države i to od strane onog Ministarstva koje je nadležno za sport, formira Komitet za spas bh. košarke. Pozivamo ministra, Adila Osmanovića da okupi tim koji on želi i da sazove Komitet, da sazove sve ljude koje smatra relevantnim u bh. košarci. Možda da ne pozove nas, ako smatra da smo mi ti koji ne možemo pomoći i da napravimo jedan tim koji će nam omogućiti napredak košarke u BiH.”

Kako kažu, ukoliko u sljedećih sedam dana KS BiH ne dobije pozitivan odgovor od državnih institucija, to bi značilo gašenje košarke u BiH.

”To znači da će biti otvorena sva pitanja koja su do sada bila zatvorena. Možemo punih pluća i usta progovoriti, za razliku od onih koji su ovo napravili. Imam osjećaj da će se stvari nakon ove press konferencije promijeniti”, dodao je Barbarić.