Kalesija: MAMOGRAF U RALJAMA SPLETKAROŠA

Kalesija: MAMOGRAF U RALJAMA SPLETKAROŠA


Pratite Kameleon na Facebooku


Piše : Biljana S.Tomić

Tek što je objavljeno da je kalesijsko Udruženje „Ženo, majko, sestro“ na čelu sa predsjednicom Nasihom Pjanić zatvorilo konstrukciju finansiranja i kupovinu mamografa za potrebe Doma zdravlja uslijedio je šok. Sekretar Crvenog krsta Safet Šahmanović objavio je da Kalesija ima mamograf koji se nalazi u klinici UKC Tuzla:

„Mi smo članicama Udrženja „Ženo, majko, sestro“ rekli da ima mamograf, a one su opet sakupljale novac. Imamo crno na bijelo da je mamograf za naš Dom zdravlja smješten u UKC-u Tuzli, i ne koristi se“.
Tim povodom jučer su se saopštenjem oglasili Udruženje „Ženo majko sestro“ i Grupacija Polo kao nosioci ove humanitarne akcije, izražavajući svoje zaprepaštenje načinom na koji su opštinska vlast Kalesije i pojedine nevladine organizacije pokušale opstruirati ovu humanu akciju nabavke mamografa.

„Dijelimo zaprepaštenost i nevjericu sa velikim brojem građana Kalesije, što je i vidljivo po komentarima na društvenim mrežama. Kompletna akcija odvijala se javno i niko ne može reći da nije znao za nju. Na naše veliko zadovoljstvo za manje od dva mjeseca skupili smo sredstva. To smo i objavili, očekujući da u saradnji sa Domom zdravlja što prije krenemo u konačnu relaizaciju projekta!“, stoji u saopštenju Udruženja.

I kako to kod nas obično biva umjesto pohvala uslijedile su opstrukcije u kojima učestvuju i političari, predvođeni predsjednikom opštine Kalesija Seadom Džafićem, pomenutim sekretarom Crvenog krsta i predsjednicom Udruženja Nijemi krik Hajrom Jahić-Bajrić koji su tvrdili da je još prošle godine za potrebe Doma zdravlja iz Austrije stigao polovni donirani mamograf, te kako je ova akcija bila bespotrebna i da se „preko bolesnih žena prikupljaju politički poeni“. Na ovu presicu bili su poznavni i predstavnici Udruženja „ Ženo,majko, sestro“ i direktor Doma zdravlja, ali se nisu pojavili. Čak su se oglasili i SDA i SDP Kalesije podržavajući Udruženje „Ženo, majko, sestro“ pitajuči se pri tom „koliko će se još pojaviti uređaja zamotanih u foliju na paleti…“

Nakon ovih „golih“ činjenica ostaje nekoliko pitanje: Prvo – ako je mamograf u oktobru prošle godine stigao kako je moguće da ni nakon osam mjeseci niko ne zna za to? Drugo: da li bi se ikada saznalo za to da nije pokrenuta ova humana akcija? Treće: da li je ovo nekome pokvarilo neke druge planove koje su imali sa doniranim mamografom. Jer kako drugačije shvatiti da niko nije obaviješten o donaciji i zašto je sve to ostalo na UKC-a Tuzla? Zašto se javnost nije obavijestila da mamograf za Kalesiju kupi prašinu negdje u UKC-u Tuzla?

Puno je pitanja na koja bi trebalo tragati za odgovorima. Možda u nekoj istragi nadležnih organa koji, ubijeđena sam, se neće baviti nekim političkim igrama, nego samo konkretnim činjenicama. A o političkim igricama neka brinu oni koji su ih osmislili kako bi „uprljali“ jednu hvale vrijedne akciju.
Tako to, nažalost, obično biva. Takvi smo mi ljudi, ne znamo cijeniti tuđe plemenite ciljeve, duša nam je nalaziti zamjerke, obično zato što nas nema u toj priči. I molim vas lijepo, o kojoj političkoj strategiji i ciljevima se ovdje radi? Zar je ženama koje boluju od raka i bore se sa ovom opakom bolešću stalo do politike?! Haj'te molim vas!! Koliko moraš biti glup i bezobrazan da izrekneš jedan takav sud u javnosti. S obzirom da smo mi zemlja bahatih vlastodržaca ovi sitni poslušnici i ulizice su kao što vidimo odlično naučili njihove lekcije. Aferim!!