Tanja Madžarević: Mladi iz cijele BiH su prepoznali vrijednost ovog velikog takmičenja

Tanja Madžarević: Mladi iz cijele BiH su prepoznali vrijednost ovog velikog takmičenja


Pratite Kameleon na Facebooku


Kada neko, onako “na prvu” spomene Hackathon Space Apps Challenge, mnogima je to poprilično nepoznat pojam. Ali, ako dodamo da se radi o globalnom takmičenju iza koga stoji NASA, onda znamo da se radi o velikom eventu.

Mi smo i željeli da nam sve oko toga bude jasnije, pa smo u goste pozvali Tanju Madžarević, lokalnu organizatoricu ovog takmičenja koje će se prvi put održati u BiH, tj. u Tuzli.

“To je najveći hackathon u kome je, recimo, prošle godine učestvovalo preko 150 gradova. Cilj je da svi prijavljeni učesnici odgovaraju na postavljene zadatke i ponude svoja rješenja. Dva najbolja rješenja na hackathonu biće postavljena na NASA-inu globalnu platformu koje će ocijenjivati žiri”, otkrila je Madžarević za Kameleon.

U subotu, 22. aprila, na Međunarodni dan planete Zemlje, u Kući plamena mira biće organizovan “Data bootcamp”, pripremni događaj na kome će se učesnici upoznati i formirati timove, imati predavanja lokalnih stručnjaka te imati priliku da rade na praktičnim primjerima.

Nakon toga, glavni događaj, dakle Hackaton Space Apps Challenge u Kući plamena mira u Tuzli će biti održan 29. i 30. aprila.

“Ove godine je tema ‘Zemlja’. Imamo učesnike koji su podijeljeni u kategorijama. Dolaze nam sa Elektrotehničkog fakulteta iz Tuzle, ali moram priznati da smo imali i mnogo upita iz drugih dijelova BiH. To mi je drago jer su mladi ljudi prepoznali vrijednost jednog ovakvog takmičenja”, kazala je Madžarević.