Satelitske snimke iznad Sjeverne Koreje zaprepastile Amerikance: Analitičari tvrde da ništa slično prije nisu vidjeli

Satelitske snimke iznad Sjeverne Koreje zaprepastile Amerikance: Analitičari tvrde da ništa slično prije nisu vidjeli


Pratite Kameleon na Facebooku


U svjetlu napetosti između SAD i Sjeverne Koreje, satelitski snimci iznad ove dalekoistočne države otkrili su nešto sasvim neobično.

Naime, na satelitskim snimcima američkih satelita iznad lokacije za nuklearne probe, vidi se osoblje kako igra odbojku!

Posmatračka grupa “38 Nort” sa sjedištem u Washingtonu navela je danas da se na satelitskim snimcima vidi kako bezbjednosno osoblje i radnici u još dvije zone na lokaciji za testiranje Pungje-ri igraju tu popularnu igru.

– To nagovještava da postrojenje možda prelazi u stanje pripravnosti – kaže Josef Bermudes, ekspert za Sjevernu Koreju i analitičar te posmatračke grupe.

On, međutim, napominje da snimci možda nagovještavaju da Sjevernokorejci igraju odbojku znajući da ih neko posmatra i da će to prijaviti.

Igranje odbojke usred međunarodne krize, tvrde analitičari, vjerovatno je bila poruka, budući da je Sjeverna Koreja svjesna činjenice da je to područje pod intenzivnim nadzorom. No, nije baš jasno koju je tačno poruku Severna Koreja ovime željela da pošalje.

“Oni nam ili šalju poruku da to postrojenje stavljaju u stanje pripravnosti, ili pokušavaju da nas prevare”, ocjenjuje Bermudes.

Izvor: avaz