(FOTO) Pet tabuta sa posmrtnim ostacima ubijenih Vlaseničana ispraćeno iz Tuzle!

(FOTO) Pet tabuta sa posmrtnim ostacima ubijenih Vlaseničana ispraćeno iz Tuzle!


Pratite Kameleon na Facebooku


Sa platoa Komemorativnog centra u Tuzli danas su sa tugom i nevjericom, suzama u očima i mislima dvije i po decenije unazad, članovi porodice, familije, njihovi najbliži, ispratili pet tabuta sa posmrtnim ostacima žrtava ubijenih na području Vlasenice tokom 1992. godine.

Identitet svih kojima će dženaza biti klanjana sutra utvrđen je DNK analizom,  a oni su nedužno živote izgubili  u etničkom čišćenju Vlasenice.

Najmlađim među njima, životi su ugašeni u tinejdžerskim danima. Šesnaestogodišnji Jasmin Hurić (1976.), ubijen 1992. godine na području Zvornika. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2013. godine na lokalitetu Planinci, na području Zvornika. Njegov vršnjak, Mersad Dautović (1975.), ubijen je na području Šekovića, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su i ekshumirani 2004. godine iz masovne grobnice Pelemiši, na području općine Šekovići.

Najstariji je  Bešir Čamdžić, koji je ubijen 1995. godine u 73. godini života. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Kozluk 2015. godine.

Posmrtni ostaci identificiranih žrtava ekshumirani su iz masovnih grobnica Kozluk na području Zvornika, iz koje je 2015.godine ekshumirano 55 posmrtnih ostataka, od kojih je 15 kompletnih i 40 nekompletnih skeletnih ostataka, zatim iz masovne grobnice Kazan Bašča na području Zvornika iz koje je ekshumirano 11 žrtava, te na lokalitetu Trnovo Šekovići i na površini terena na lokalitetu Planinci na području Zvornika.

Među njima su i Muradif (Rahman) Kolarević, rođen 1957. u mjestu Smajići, općina Vlasenica, te Jakup (Rahman) Hrnjić, rođen 1939. godine.

Danas je obavljena i dženaza za osmogodišnju djevojčicu Anesu Hodžić, koja je ubijena 1992. u mjestu Zaklopača, općina Milići. Njeni posmrtni ostaci ekshumirani su 2003. iz masovne grobnice Zaklopača, na području Milića, a identificirao ih je Anesin otac Ramiz.

Za ratne zločine u ovom dijelu BiH su osuđene tri osobe: Dragan Nikolić, zvani Jenki, osuđen je u Hagu, dok su Predrag Bastah, zvani Car i Goran Višković, zvani Vjetar, osuđeni pred Sudom BiH.

Veljko Bašić, nekadašnji upravnik logora Sušica, kroz koji je prošlo više od 8.000 Bošnjaka, oslobođen je odlukom Suda BiH zbog starosti.

Kolona sa tabutima krenula je iz Tuzle, a očekuje se da će u Vlasenicu stići u 19 sati.