Direktor šumskog gazdinstva “pao“ zbog 1.600 eura: Zatvorska kazna za Reufa Avdibašića

Direktor šumskog gazdinstva “pao“ zbog 1.600 eura: Zatvorska kazna za Reufa Avdibašića


Pratite Kameleon na Facebooku


Općinski sud Živinice je  po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog  kantona donio osuđujuću pravosnažnu presudu za Reufa Avdibašića, direktora Šumskog gazdinstva Kladanj ( JP Šume TK) i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci zbog krivičnog djela primanje dara ili drugih oblika koristi.

Također, presudom je Avdibašiću izrečena sigurnosna mjera zabrane obavljanja svake rukovodne dužnosti u periodu od tri godine, te se oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 1.600 eura, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

Podsjećamo, u optužnici ovog Tužilaštva se Reufu Avdibašiću na teret stavilo da je od septembra 2016. do marta 2017. godine u više navrata i u različitim iznosima primio ukupno 1.600 eura dara od direktora jednog privrednog društva iz Gračanice kako bi pogodovao i  zaposlenicima nalagao da se ovom preduzeću po ubrzanoj dinamici i van utvrđenog redoslijeda  vrši isporuka kvalitetnijih drvnih sortimenata a na štetu drugih drvoprerađivača koji posluju sa ovim šumskim gazdinstvom.

Ovo Tužilaštvo nastavlja provoditi istragu protiv Reufa Avdibašića u predmetu u kojem je  osumnjičen da je kao direktor ŠG Kladanj počinio i krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Također, istraga se nastavlja i u drugom predmetu vezanom za ŠG Kladanj, u kojem su osumnjičeni šef tehničke službe u ovoj firmi Halim Avdibegović i komandir Policijske stanice Kladanj Džavid Avdibašić. Avdibegović je osumnjičen da je počinio krivično djelo  odavanje službene tajne  u sticaju sa krivičnim djelima zloupotreba položaja i ovlašćenja i primanje dara ili drugog oblika koristi radi trgovine uticajem. Avdibašić je osumnjičen da je, radeći  kao komandir Policijske stanice Kladanj,  počinio krivično djelo odavanje službene tajne.