Ako FIFA testira video tehnologiju, zašto se onda UEFA protivi tome

Ako FIFA testira video tehnologiju, zašto se onda UEFA protivi tome


Pratite Kameleon na Facebooku


Utakmica između Real Madrida i minhenskog Bayerna u kojoj je domaćin prošao u nastavak takmičenja nakon što je postigao dva pogotka iz ofsajda, ponovo je potakla priče o video tehnologiji.

Minhenski tim je bez sumnje oštećen i čak je i trener Carlo Ancelotti rekao da je nakon utakmice puno veći pobornik uvođenja tehnologije nego je bio prije nje, a brojni su fudbalski radnici još ranije istakli da bi bili sretniji da o njihovoj sudbini odlučuje kompjuter nego sudija koji ne može ni teoretski sve vidjeti kako treba.

Ipak, iako se o tome govori malo, video tehnologija je već pred ulaskom u fudbal i blizu je toga da isti zauvijek promijeni. Interesantno, veliki zagovornik novih tehnologija je FIFA, koja je nakon dolaska Giannija Infantina na čelo ove institucije odlučno krenula u modernizaciju fudbala.

Tako je FIFA već pravila testiranja video asistencije na prošlogodišnjem Svjetskom klupskom prvenstvu, a isto će napraviti i ove godine, prije nego što zvanično počne koristiti video tehnologiju na Svjetsko prvenstvu 2018. godine.

Iako UEFA tek počinje razmatrati takvo što, pojedine članice UEFA-e su već duboko zagazile u testiranja. Prvenstva Italije, Njemačke, Španije, Engleske i Francuske mogla bi već u naredne dvije ili tri godine biti u potpunosti pokrivena “videonadzorom”, tako da se broj pogrešnih odluka svede na minimum.

Testovi su krenuli i u Južnoj Americi, Australiji i SAD-u, pa je već sad jasno da će kroz narednih pet godina najveći dio značajnijih utakmica na svjetskim takmičenjima biti pokriven video kamerama i sudije će imati minimum šansi da odluče ishod utakmice.

Ko zna, možda se situacije u kojima sa Svjetskog prvenstva ispadnete zbog neopravdano poništenog gola na kraju više ne budu dešavale.

Izvor: sport1.ba