Ove sedmice sa snijegom i minusima

Ove sedmice sa snijegom i minusima


Pratite Kameleon na Facebooku


U Bosni pretežno oblačno vrijeme. Više padavina ujutro i u noći na četvrtak. U jutarnjim satima većinom susnježica i snijeg, a preko dana u nizinama i slaba kiša. Tokom noći na četvrtak, padom temperature zraka, uglavnom će padati snijeg ili susnježica. U Bosni se očekuje između 5 i 15 litara padavina po metru kvadratnom. U Hercegovini prije podne pretežno oblačno. U jutarnjim satima sa slabom kišom, na planinama slab snijeg. U drugoj polovini dana u Hercegovini smanjenje oblačnosti. Vjetar umjeren i jak sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -2 i 2°C, na jugu zemlje od 5 do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 2 i 7°C, na jugu zemlje od 10 do 14°C.
Nakon perioda lijepog i toplog vremena, ove sedmice očekuje nas snijeg. Na planinama su temperature moguće i do -15 stepeni, a zbog mraza prijeti i propadanje poljoprivrednih kultura.

Hladna fronta koja bi trebala zahvatiti BiH, kažu prognostičari donijeti će i snježne padavine u narednim danima. Takve vremenske prilike trajati će do 25. aprila.

“Ono što je veća opasnost sada jeste pojava mraza koja je moguća od srijede u sjevernim krajevima do petka tj. subote kada bi jutarnje temperature se mogle kretati u nizinama od -8 do -2, a na planinama te vrijednosti bi mogle padati i do -15”, kazao je Nedim Sladić, prognostičar i meteorolog.

Mraz znači i propadanje poljoprivrednih kultura. Nekoliko je faktora od kojih zavisi da li će štete biti velike ili ne.

“Štete mogu biti velike zavisno koliko nisko padnu temperature, zavisno koliko je odmakla vegetacija. U Gradačcu i u Sarajevu razlika je u nadmorskoj visini za 400 metara. Svi procesi sa povećanjem nadmorske visine za 100 metara kasne za 3-4 dana, što znači da je u Gradačcu vegetacija već odmakla i gore bi npr. bile katastrofalnije štete”, objasnio je Pakeza Drkenda, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu.

Iako se svaki zdravi organizam za 2-3 dana prilagođava vremenskim promjenama, posebnu pažnju trebaju obratiti hronični bolesnici koji koriste određene terapije. Ljakari pak kažu kako ne očekuju povećan broj pacijenata zbog temperaturnog šoka, te da nema mjesta zabrinutosti.

“Jako je hladno ujutro i u noćnim satima, dok je u jutarnjim satima prijatnije tako da je preporuka da se slojevito oblači jer dodatno znojenje i iscprljivanje organizma vodi dehidraciji”, istakla je Amra Bašić-Živadinović, doktorica Hitne pomoći, Sarajevo.

Da bi ste izbjegli posjetu ljekarima narednih dana, povedite računa o svom zdravlju i pridržavajte se uputa. Sunce će nam ponovo zasijati nakon vikenda.

Izvor: N1/FHMZBiH