Jajce: Vlast uspjela u naumu, djecu podijelili po nacionalnom osnovu…

Jajce: Vlast uspjela u naumu, djecu podijelili po nacionalnom osnovu…

@Vedran M

Pratite Kameleon na Facebooku


Skupština Srednjobosanskog kantona ipak je usvojila izmjene i dopune Odluke o osnivanju Mješovite srednje škole “Jajce”, čime su, kako je rečeno, uklonjene i posljednje administrativne prepreke za formiranje te škole od sljedeće školske godine.

Ministrica obrazovanja SBK Katica Čerkez ponovila je stav da je formiranje škole zahtjev lokalne zajednice u Jajcu.

“Ja i dalje ne znam hoće li škola početi s radom u septembru. Mi ćemo zadovoljiti ono što je tražila lokalna zajednica, a hoće li oni upisati učenike, to ćemo vidjeti negdje u maju”, kazala je Čerkez novinarima.

Na pitanje da prokomentira nezadovoljstvo skupine srednjoškolaca iz Jajca, koji prosvjeduju protiv osnivanja nove škole, uz upozorenje da donosi podjele među učenicima, Čerkez je istaknula da je odlukom samo pružena jednaka mogućnost svim učenicima, koji će moći ili odabrati novu školu, ili i dalje pohađati školu koja već postoji.

Izmjene i dopune Odluke o osnivanju Mješovite srednje škole “Jajce” usvojene su sa 21 glasom za i osam glasova protiv.

Zastupnik Demokratske fronte Edin Mašić kazao je da je usvojena odluka suprotna Okvirnom zakonu o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, u kojem je, kako je rekao, navedeno da nema dijeljenja škola, nego samo njihovog objedinjavanja: “Podsjećam da je zakon iz 2003, a mi nakon 14 godina ponovno dijelimo škole u SBK.”

Zastupnik SDP-a Nijaz Helez predlagao je da se ukine odluka o osnivanju škole, dodajući da se radi o praksi “dvije škole pod jednim krovom” i podjeli koju SDP neće podržati.

Vijeće učenika Srednje strukovne škole “Jajce” priopćilo je, uoči sjednice, da se protive osnivanju nove srednje škole u Jajcu te da nastavljaju borbu protiv podjela.

Facebook Comments