Načelnik Lukavca Edin Delić za Kameleon: Ovo je nedopustivo, incident u GIKIL-u nije normalan!

Načelnik Lukavca Edin Delić za Kameleon: Ovo je nedopustivo, incident u GIKIL-u nije normalan!


Pratite Kameleon na Facebooku


Sve Lukavčane zabrinuo je danas gusti dim koji je izašao iz proizvodnog pogona kompanije GIKIL, a vijest da se isti počeo širiti i na ostale opštine, dovela je sve građane u alarmantnu situaciju.

Dok iz GIKIL-a “šute” i još ne izlaze u javnost, jedini se oglasio načelnik Lukavca Edin Delić, koji je napustio sjednicu Općinskog vijeća kako bi obišao “mjesto zločina”.

“Nedopustivo je da se ovo događa, ovo je incident koji nije normalan! Tamo se nisu aktivirala dva vakuum sistema koja su se morala aktivirati, a nije bila ni dobra komunikacija između menadžmenta i nas kao opštine jer nam nisu javili na vrijeme. Mi muku mučimo sa GIKIL-om. Nama je koksara važna, želimo da nastavi raditi, ali očigledno je u stanju koje je daleko od normalnog”, izjavio je Delić za Kameleon, te dodao:

“U GIKIL-u je u toku izdavanje nove okolinske dozvole, tu će biti još narodski rečeno ‘natezanja’. Moramo ih pritisnuti da urade što je više moguće. Stanje je daleko od minimalno prihvatljivog”, rekao je Delić, te kazao kako građani nemaju razloga za veću zabrinutost.

Podsjećamo, danas je oko 14 sati došlo do zastoja u radu vakum sistema na koksnoj bateriji u proizvodnim pogonima GIKIL-a. To je sistem koji u toku spaljivanja i termalne obrade uglja u bateriji odvodi gasove iz baterije u sistem. Zbog iskakanja ovog segmenta došlo je do izdvajanja gasova u atmosferu.