Haos u lukavačkom GIKIL-u: Načelnik Delić otkrio šta se zapravo desilo!

Haos u lukavačkom GIKIL-u: Načelnik Delić otkrio šta se zapravo desilo!


Pratite Kameleon na Facebooku


Oko 14 sati gusti dim prekrio je naselje Koksara i fabriku GIKIL u Lukavcu!

Iz kompanije GIKIL još nisu izdali saopštenje za javnost, a načelnik Edin Delić napustio je sjednicu Općinskog vijeća Lukavac, piše portal sodalive.ba

Kako nam javljaju naši reporteri, gusti dim krenuo je i prema Tuzli, te okolnim opštinama na području Tuzlanskog kantona.

“Došlo je do zastoja u radu vakum sistema na koksnoj bateriji u proizvodnim pogonima GIKIL-a. To je sistem koji u toku spaljivanja i termalne obrade uglja u bateriji odvodi gasove iz baterije u sistem. Zbog iskakanja ovog segmenta došlo je do izdvajanja gasova u atmosferu. U tom slučaju se aktivira sigurnosna procedura spaljivanja, pošto su ti gasovi zapaljivi, tako da se u tom momentu iz pogona mogao vidjeti veliki plamen i dosta intenzivan dim. Za sat vremena saniran je taj nedostatak i došlo je do normalizacije stanja. Ja sam maločas bio u GIKIL-u pored same baterije, gdje se dim povlači. Nije bilo alarmantne situacije, niti ugrožavanja zdravlja i života ljudi, jeste došlo do povećane emisije, jeste radi se o incidentu i upućene su inspekcije, ali smo ukazali i na neke slabosti u samoj proceduri obavještavanja u samom GIKIL-u, tako da ćemo ubuduće svi pravovremeno znati kada se dese ovakve situacije”, kazao je Edin Delić, načelnik Lukavca napomenuvši da iz GIKIL-a niko nadležne nije obavijestio o incidentu, već se o njemu saznalo nakon dojava građana.

Povezani postovi