FOTO // TUZLA : Predstavljen bogat repertoar jubilarnog, 15. TKT Festa!

FOTO // TUZLA : Predstavljen bogat repertoar jubilarnog, 15. TKT Festa!


Pratite Kameleon na Facebooku


Jubilarni, 15. TKT Fest – Dani akademskog teatra, počinje 27. marta u Tuzli i trajaće sve do 4. aprila. Za tih devet dana trajanja festivala, biće održano devet predstava različitih žanrova gostujućih teatara iz regiona.

Umjetnički rukovodilac Teatra Kabare Tuzla Vlado Kerošević istakao je da su ovogodišnji Dani akademskog teatra u potpunosti posvećeni gostima, te da će se potruditi da ove godine sumiraju sve što je do sada urađeno.

“Do sada je na festivalima odigrano 150 predstava, dok je teatar kabare za ovih 15 godina producirao svojih 75 premijera, te je naš teatar isto toliko repriza odigrao u drugim gradovima u regionu, odakle nam dolaze naši gosti na festival. Preko 2000 repriznih predstava smo odigrali u Bosni i Hercegovini, a za ovih 15 godina smo osvojili i brojne nagrade na mnogim festivalima. Ovo su teatar i festival sa ozbiljnim umjetničkim referencama koje se danas izuzetno cijene u regionu”, istakao je Kerošević.

Povodom ovog jubileja, prof. dr. Srđan Vukadinović, čijom izložbom pod nazivom “15 godina festivalske čarolije” će biti otvoren ovogodišnji TKT Fest kazao je da je ovaj festival sve ove godine opstao uz mnogo truda i zalaganja velikog broja ljudi i profesionalaca.

“Razne teškoće, što materijalne, što svake druge prirode, nikada nisu isticane u prvi plan i nije se pozivalo na njih kada se želio opravdati možda lošiji repertoar neke godine ili lošiji odziv ansambala koji su gostovali. To je uvijek bilo sekundarno. Situacija je takva i od toga se ne može pobjeći. Mi smo se okrenuli nečemu od čega pozorište živi, a to je upravo predstava kao osnovni segment cjelokupnog pozorišta i TKT Fest je upravo istajao na tome i zato smo opstali sve ove godine. U Ovom periodu, od 15 godina, preko 230 glumaca je nastupilo, 82 reditelja, 48 kostimografa i mnoštvo drugih djelatnika koji čine ovaj festival posebnim”, riječi su prof. dr. Vukadinovića.

Devet odličnih ostvarenja, punih poznatih imena ijubileja, imaće priliku pogledati posjetitelji ovog festivala.

Festival će biti zatvoren 4. aprila, a te večeri će biti proglašen pobjednik festivala – najbolja predstava po ocjeni publike.

Sve informacije o 15. TKT Fest – Dani akademskog teatra, možete pogledati OVDJE.

Facebook Comments