POŠTENO GOVOREĆI: Bolest nije samo riječ…

POŠTENO GOVOREĆI: Bolest nije samo riječ…


Pratite Kameleon na Facebooku


Piše: Biljana Skoković-Tomić

Sunčani i vjetroviti  18.mart  2017.godine nije bio samo običan dan… Tog dana  u Kalesiji se održavao Dan narcisa, izuzetno važan skup posvećen svim ženama ove opštine, koje su oboljele ili liječene prvenstveno od karcinoma dojki, ali i drugih malignih oboljenja koja napadaju, ne pitaju za dobnu granicu… Okupljene oko neprofitne i nevladine organizacije „Ženo, majko, sestro“ ove žene utjehu pronalaze u druženju sa onima koje bole iste brige i bolest.

I kao što to obično u životu biva više važnih događaja o istoj temi dogodi vam se samo u nekoliko dana. Otvaranje tuzlanskog Centra za dojku sa najsavremenijom opremom, te angažovanje žena Kalesije putem Udruženja simboličnog naziva „Ženo, majko, sestro“ da sa više predavanja skrenu pažnju na značaj, prevenciju i liječenje ove opake bolesti potvrda je sa kakvim se zlom 21.vijeka suočavamo. Jer, brojke o broju oboljelih su neumoljive.

„U svijetu od karcinom dojke godišnje oboli 1,7 miliona žena od kojih umire svaka treća. U Bosni i Hercegovini oboli novih 1600 žena, dok 800 umire. U TK godišnje  se registruje do 160 novih slučajeva. Zbog kasnog otkrivanja, nedostatka svijesti, ali više medicinskih resursa neophodnih za dijagnostiku smrtnost  je velika i opominje“, riječi su doktorke Zumrete Begić koja se obratila mnoštvu okupljenih žena u Kalesiji.

„Danas je  teško dati precizne podatke jer ni u BiH, kao ni TK ne postoje registri žena oboljelih od karcinom, niti registri o broju onih žena koje su abortirale. Nemamo ni nacionalni program prevencije od raka. Zato je akcent na prevenciji, od pregleda do samopregleda svake žene, od izuzetne važnosti u suprotstavljanju ovoj bolesti, riječi su tuzlanske doktorice i specijaliste porodične medicine dr Sande Kreitmayer, Peštić koja je prenijela na ovom skupu, samo dio svog bogatog radnog iskustva, posebno pri ultrazvučnim pregledima pacijentica.I apelovala je na žene da misle na sebe i svoje zdravlje, da svaki pregled ne znači istovremeno i otkrivanje bolesti.

Danas  žene imaju ogroman strah da će joj pri pregledu biti „otkriveno nešto ružno“. I upravo zbog tog straha odlažu ono neizbježno, čak i u situacijama kada napipaju kvržice, osjećaju bol u tom predjelu i slićno. Istina sve te tegobe ne moraju značiti da se radi o karcinomu, ali pregledi, posebno mamogradija danas predstavljaju – zlatni standard pretrage. Zašto se to ne čini?  Često i zbog tradicionalnih odnosa u porodici, ženine uloge u njoj, dugih listi čekanja…

Nasiha  Pjanić,  inače predsjednice Udruženja „Ženo, majko, sestro“ jedna je od rijetkih žena koja je prepoznala na vrijeme ovo o čemu su govorile njihove gošće na javnoj tribini i još prije nekoliko mjeseci osnovala ovo Udruženje. U kojem su dobro došle sve one koje su bolesne ili su preko svojih leđa pregrmile svu golgotu od otkrivanja raka, operacije, hemoterapije, zračenja, ili psihološkog osjećaja da si sa jednom ovakvom bolešću, možda, manje žena. Nasiha Pjanić pozitivan je primjer što za jednu malu sredinu poput Kalesije, znači  u pravo vrijeme osnovati jedno Udruženje kojem je jedini i osnovni cilj pomoći ženi. I nije tu samo stručna medicinska pomoć. U Udruženjem radnim terapijama one dokazuju, posebno na svojim susretima svakog četvrtka, da ova bolest nije bauk i da se, posebno na vrijeme otkrivena može pobijediti. Ali samo ta jedna riječ – karcinom dovoljna je da mobiliše sve u Udruženju. Nasiha, kao skromna domaćica u svakodnevnom životu, ali velika u svom djelu prema drugima, kao i sve njene članice, samo kažu – Sve ovo što radimo, radimo iz srca i duše. Samo bolesna žena najbolje razumije svoju sestru, majku, prijateljicu.

Možda će njihovim putem krenuti i druge žene i u Tuzlanskom kantonu i Bosni i Hercegovini. Jer ovo je jedino Udruženje koje se na ovaj plemenit način bori protiv ove opake bolesti, koja nije samo riječ. Jer iza nje stoji čitav  život oboljele osobe, njene porodice i šire. Širimo Dane narcisa isto onako, još i žešće, kako se zalažemo za hiljadu nekih drugih (bez)značajnih stvari u životu misleći kako su vrlo bitne i kao – zavisimo od njih. Primjer iz Kalesije govori da to – nije tačno i koliko smo u zabludi. Jer svi mi skupa  zavisimo od zdravlja.