Kralj je ponovo na tronu – Edo Maajka u Tvornici

Kralj je ponovo na tronu – Edo Maajka u Tvornici


Pratite Kameleon na Facebooku


Edo se vratio u velikom stilu. S novim bendom, novim pjesmama i starim stavom u Tvornici je kulture napravio kaos.

Šesnaest godina prošlo je otkad se pojavio na velika vrata domaće muzičke scene albumom “Slušaj mater” čiji su hitovi još uvijek veoma aktualni. Simpatičan i šaljiv način na koji iskreno i direktno progovara o socijalnim problemima ovih prostora svidio se mnogim generacijama, a moja je generacija uz njegovu muziku odrastala. Posljednjih se nekoliko godina cijeli hype razvodnio, album “Štrajk mozga” objavljen je 2012., a masovne je medije više interesirao njegov privatan život od onog muzičkog. Možda se činilo kako muzički dio polako kreće silaznom putanjom, Edo je okupio novi bend koji čine basist Mario Rašić (Balkan Zoo Ensemble), gitarist Yogi Lonich koji je svirao s Chrisom Cornellom, Mitchom Mitchellom, Billyjem Coxom i nastupao kao prije Rolling Stonesa, Roberta Planta, Linkin Parka kao i Korna; Toni Starešinić (Chui i Mangroove) te bubnjar Mirsad Dalipi, jedan od najboljih u regiji.

Edo Maajka-2

Postava koja odudara od njegovog primarnog muzičkog žanra dobitna je kombinacija. Fuzija žanrova koja se dogodila ekipi u kojoj vlada posebna hemija stvorila je vrhunske nove pjesme. U trenucima kada je domaći teren osiromašen dobrom i inovativnom muzikom, vrati se Edo i u jednoj noći, s nekoliko novih pjesama ispunio dugogodišnju prazninu. Muzičari bi se trebali ozbiljno zabrinuti, jer ono što su predstavili daleko je iznad svega što nam se trenutno nudi. Beskompromisno, iskreno i svjetski, još uvijek s prepoznatljivom idejom krenuo je u novom smjeru. “No Pasaran” neodoljivo podsjeća na nešto što danas nudi supergrupa Prophets Of Rage, a uživo zvuči žešće i uvjerljivije. Publika je nove pjesme odlično prihvatila, kako i ne bi kada pokreću na prvu. Energija koja nikog ne može ostaviti ravnodušnim i tehnički profesionalizam koji bi posramio mnoge, mnoge svjetske muzičare koji su nastupili na istom mjestu. Yogi Lonich je neprocjenjivo osvježenje, groove njegovih solaža udahnuo je novi život u stare pjesme, ali zbog istih nove zvuče izuzetno bogato i sofisticirano. Blueserski trenuci i klasični rock'n'roll stav uz Edin neosporan talent stvorio je čudovište kojeg možda još uvijek nismo niti dovoljno svjesni.

Edo Maajka-3

Žanrovska različitost uspoređujući stare i nove pjesme bila je i više nego očita, i premda izuzetno popularne i prihvaćene kod publike koja je upoznata sa svakim stihom, distorzija gitara uz preciznu ritmičnost benda kvalitetom je zasjenila sve stare hitove. Publika je jednako reagirala na svaku pjesmu, s velikim oduševljenjem.
Ovo je početak novog poglavlja, muzički spektakl koji je sinoć priredio u Tvornici kulture dugo će se prepričavati kao početak velikog povratka Ede. S nestrpljenjem očekujemo novi album.

 

 

Izvor: soundguardina.com

Povezani postovi