PAZITE ŠTA JEDETE: 5 stvari koje treba da znate o ugljenim hidratima

PAZITE ŠTA JEDETE: 5 stvari koje treba da znate o ugljenim hidratima


Pratite Kameleon na Facebooku


Jedna nedavna studija Klinike Mejo, objavljena u časopisu The Journal of the American Osteopathic Association, ustanovila je da je dijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata efektnija kod mršanja od dijete sa niskim sadržajem masti – mada je razlika mala. Isto tako, istraživači su mogli da zaključe samo da su dijete sa niskim sadržajem ugljenih hidrata bezbjedne po zdravlje ako se primjenjuju ne duže od šest mjeseci.

Tim istraživača, na čelu sa dr. Heder Filds, analizirao je desetogodišnja istraživanja o popularnim režimima ishrane sa niskim sadržajem ugljenih hidrata i ustanovio da se nedovoljno zna o potencijalnim dugoročnim efektima.

Zato označavanje neke grupe namirnica kao “dobre” ili “loše” nije od pomoći, te je neophodno biti obazriv kod svake dijete koja podrazumijeva rizik od potencijalnog uskraćivanja hranjivih materija u korist brzog mršanja.

Na kraju krajeva, ugljeni hidrati imaju glavnu ulogu u snabdijevanju našeg organizma energijom i time u našem opštem funkcionisanju.

Rob Hobson, autor knjige “The Detox Kitchen Bible” ukazuje na pet ključnih činjenica o ugljenim hidratima:

1. Ugljeni hidrati nisu “izazvali” naše probleme sa telesnom težinom

Ljudska vrsta već dugo unosi hranu bogatu ugljenim hidratima, a tek u posljednjih nekoliko decenija je došlo do naglog porasta gojaznosti i broja ljudi sa prekomjernom tjelesnom težinom, tako da oni ne mogu biti isključivi krivac za gojenje.

2. Faktor prerađenosti hrane

Gojaznosti i bolestima koje prate ovaj globalni problem doprinijela je ishrana bogata rafinisanim ugljenim hidratima, uključujuči šećer, ali ne i svi ugljeni hidrati. Do tog problema sigurno nisu doveli voće, povrće i integralne žitarice.

3. Šta sadrže ugljeni hidrati?

Korenasto povrće bogato skrobom, kao što je muskatna budeva, ima manje ugljenih hidrata od drugih namirnica, kao što su namirnice od bijelog rafinisanog brašna, a i bogatije je vlaknima, što vam pomažete da budete siti i štiti vas od rizika od srčanih bolesti i nekih vrsta karcinoma.

4. Što složenije, to bolje

Iako se zrnasto povrće i sjemenke često smatraju izvorom proteina za vegetarijance, oni su i izvor složenih ugljenih hidrata (koji su bogati vlaknima). Ova grupa namirnica sadrži dvostruko manje ugljenih hidrata od bijelih rafinisanih žitarica i među najboljim je izvorima vlakana.

Zrnasto povrće i semenke takođe sadrže više gvožđa, cinka i kalcijuma od proizvoda od rafinisanog brašna, što je od neprocjenjive važnosti za ljude koji ne jedu meso ili mliječne proizvode. Možete ih poslužiti cijele tako što ćete ih ubaciti u salatu, supu ili paprikaš, ili ih usitniti da dobijete prilog glavnom jelu sa niskim sadržajem ugljenih hidrata.

5. Jedite žitarice

Ova je žitarica sa cijelim zrnom i omogućava izuzetno hranljiv doručak, koji sadrži manje ugljenih hidrata od pahuljica prepunih šećera.

Ova takođe sadrži veću količinu proteina i vlakana od mnogih drugih cerealija, što vam pomaže da ostanete siti.

Izvor: slobodna-bosna.ba