Ljekovita svojstva badema

Ljekovita svojstva badema


Pratite Kameleon na Facebooku


Bademi se preporučuju u slučaju konstipacije, poremećaja u radu disajnih organa, kašlja, srčanih tegoba, anemije, impotencije i šećerne bolesti. Upotreba badema pomaže i u njezi kose, kože i zuba.

Bademi su dobar izvor vitamina E, kalcijuma, fosfora, gvožđa i magnezijuma. Sadrži i cink, selen, bakar i nijacin. U odnosu na ostale orašaste plodove badem je jedan od najhranljivijih.

Bademi se mogu jesti sirovi ili pečeni. Mogu se dodavati salatama i jelima, a bedemovo mlijeko je takođe odlična namirnica. Najbolje ih je jesti na prazan stomak kako bi se obezbjedila što bolja apsorpcija hranljivih sastojaka.

Izvor su mnogih sastojaka koji su potrebni za pravilan razvoj i rad mozga i nervnog sistema. Preporučuje se djeci u razvoju – mnoge majke daju svojoj djeci bademe ujutro, umjesto obične vode (dovoljno je potopiti nekoliko badema u vodu, sa ili bez ljuske, preko noći).

Bademi utiču na regulisanje nivoa holesterola redovnim konzumiranjem povećavaju nivo HDL – lipoproteina visoke gustine i smanjuju nivo LDL – lipoproteina male gustine.

Monozasićene masti su jedne od najzdravijih masti za funkcionisanje ljudskog organizma. Upravo su monozasićene masti, proteini i kalijum koje bademi sadrže razlog zašto se oni preporučuju u slučaju srčanih tegoba, a i uopšte za jačanje i dobar rad srca. Vitamin E iz badema je antioksidant i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Magnezijum iz badema povoljno utiče na smanjenje rizika od infarkta. Bademi su dobar izvor folne kiseline tako da pomažu smanjenje nivoa homocistina, koji deluje na začepljenje arterija.

Primjena badema u kozmetici je vrlo široka i poznata od davnina. Bademovo ulje njeguje nježnu kožu beba, hrani i hidrira stariju kožu. Ostatak od samljevenih badema koji ostaje pripravljenju bademovog mlijeka koristi se za pravljenje maski i pilinga za lice.
Izvor: biospajz.rs